Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti GIMNAZIJA – Projekt „U ŠKOLI OTVORENE KOHEZIJE“ /VIDEO/

GIMNAZIJA – Projekt „U ŠKOLI OTVORENE KOHEZIJE“ /VIDEO/

1765
0
Podijeli objavu

Novogradiška Gimnazija trenutno provodi EU projekt “U školi otvorene kohezije”. U suradnji s prof. Sanjom Šimić doznajemo čemu je projekt namijenjen. Riječ je o pilot projektu za Republiku Hrvatsku koji se provodi u srednjim školama i gimnazijama kako bi se promovirao građanski nadzor nad javnim financijama, odnosno kako bi učenici sudjelovali u praćenju ulaganja kroz kohezijske politike.

Projekt je do sada realiziran u Italiji, a od školske godine 2019./2020. u Portugalu, Španjolskoj, Grčkoj, Bugarskoj i RH. Provodi ga Europska komisija.
Kohezijska politika – politika ravnomjernog razvoja svih dijelova EU.
Hrvatska je među odabranim članicama koje će provoditi ovaj projekt što je korisno jer će mladi ljudi na živim projektima moći vidjeti dobrobiti korištenja europskih sredstava po pitanju kohezijske politike.

RH je povukla oko 80% sredstava iz europskih fondova što znači opći boljitak za bolnice, željeznice, opremljenije škole, sigurne ceste itd.

U Pilot projektu „U školi otvorene kohezije – At theSchoolofOpenCohesion, ASOC“ sudjelovat će pet škola iz Republike Hrvatske: X. gimnazija Ivan Supek iz Zagreba, Srednja škola Obrovac iz Obrovca, Gimnazija Franje Petrića iz Zadra, Gimnazija Gospić iz Gospića te Gimnazija Nova Gradiška iz Nove Gradiške.

Škole su odabrane temeljem Javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
Uvodna konferencija projekta je održana 16. prosinca 2019. u Ministarstvu.
Gimnazija Nova Gradiška je prijavila izbornu nastavu – Poduzetništvo – za izvođenje projekta.

Ove školske godine imamo 27 učenika na nastavi, 14 na trećoj godini i 13 na četvrtoj. Voditeljica projekta za Gimnaziju je Sanja Šimić, voditeljica izborne nastave, zamjenica je knjižničarka Sandra Hruban Bartolović, a odgovorna osoba za provođenje projekta i savjetnica projekta je ravnateljica GNG Ljiljana Ptačnik. – ističe sanja Šimić

Poduzetnici imaju svoj logo i ime tima – GIPovci- gimnazijski poduzetnici, a na www.strukturnifondovi.hr su odabrali projekt kojeg će pratiti i analizirati, koji je usko vezan uz poduzetništvo – izgradnja Tehnološkog inkubatora Nova Gradiška i rad na razvoju gospodarstva novogradiškog kraja.
Projekt traje do svibnja 2020. godine kada će upriličena komisija odabrati pobjednika koji će za nagradu ići u Bruxelles na Europski tjedan regija i gradova u listopadu tekuće godine.
To je projekt koji podiže kvalitetu nastave i stavlja nas na kartu škola koje kvalitetno poučavaju o Europskoj uniji. Do sada su poduzetnici surađivali sa Zagrebačkom bankom, Bošnjak d.o.o., Udrugom gluhih i nagluhih, Udrugom Studio B, Privatnom gimnazijom i ekonomskom školom Katarina Zrinski Zagreb, te Institutom za razvoj obrazovanja.

Tijek projekta „U školi otvorene kohezije“:

  1. Planiranje i prikupljanje podataka o projektu financiranom iz EU fondova
  2. Analiza podataka za izradu studije
  3. Istraživanje na terenu, intervjui
  4. Predstavljanje istraživanja – snimanje videa
  • U SLIJEDEĆEM VIDEU POGLEDAJTE AKTIVNOSTI NOVOGRADIŠKIH GIMNAZIJALACA VEZANE ZA PROJEKTE EUROPSKE UNIJE