Naslovnica POLITIKA DAVOR VLAOVIĆ – Realno, imamo li tolike robne zalihe ili su ih...

DAVOR VLAOVIĆ – Realno, imamo li tolike robne zalihe ili su ih izjeli vrapci?

1078
0
Podijeli objavu

Saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović u petak je u Hrvatskom saboru u kontekstu problematike zatvaranja granica i smanjenja kretanja roba uzrokovanih koronavirusom aktualizirao problematiku dostatnosti proizvodnje hrane u Republici Hrvatskoj.

Pohvalio je način vođenja kampanje protiv pandemije i širenja virusa u Hrvatskoj istaknuvši stručnost i predanost rada zdravstvenih timova i Nacionalnog stožera civilne zaštite. Pozdravio je Vladine mjere pokrenute za sprječavanje širenja virusa zatvaranjem škola i fakulteta.

  • Vlaović je iskazao zabrinutost zbog kašnjenja Vladinih mjera na području gospodarstva.

„Vlada kasni s odlukom na koji način će pomoći hrvatskom gospodarstvu. Europska unija je za to predvidjela više od 2 mil. eura, Njemačka je izašla s podacima da će aktivirati 12,5 mil. eura, Slovenija i Italija su donijela konkretne gospodarske mjere. U Hrvatskoj samo naznake da se situacija prati i u narednim tjednima će Vlada iznijet konkretne prijedloge“, kazao je.

U Hrvatskoj se za sada govori o štetama koje će nastati u turizmu, transportu i puno manje o problemima izvoznika, posebice malih obiteljskih tvrtki koje trpe štetu jer su uložile u repromaterijale, a gotovi proizvodi, zbog zatvaranja granica čekaju na lageru, zapitao se koliko dugo će izdržati i kada će početi zatvaranje tvrtki i otpuštanje radnika. Zatražio je brze i konkretne mjere za obrtnike, poduzetnike, turizam, transport.

  • Kao poseban problem Vlaović je istaknuo nedostatak proizvodnje hrane za vlastite potrebe u Hrvatskoj, što bi moglo imati utjecaja na život svakog hrvatskog građanina.

„Gdje je ministrica poljoprivrede? Ministrica ovih dana šuti. Znači li to da u poljoprivredi nema šteta? Na koji način se planira pomoći poljoprivrednim proizvođačima koji moraju nabavljati sjeme i sadni materijal kojeg nema dostatno u Hrvatskoj a sjetvena sezona je pred nama. Hoće li doći do problema u plasmanu proizvoda? Hrvatska je ovisna o uvozu hrane, a to ne smije biti. Ako je poljoprivreda strateška grana gospodarstva, ako je sigurnost naših građana važna onda je važno osigurati hranu za sve građane.

Pitanje je na koji način mi možemo garantirati našem stanovništvu sigurnost prehrane ako nemamo dostatnu proizvodnju niti mlijeka, niti mesa niti povrća niti voća. Istina je ne treba širiti paniku, ali treba poduzeti konkretne mjere. Jedna od konkretnih mjera je stvaranje robnih rezervi, možda aktivacija neće biti potrebna ali provjera stanja je nužna. Znamo da nam se znalo događati da robne rezerve na papiru postoje, a u skladištima nema roba. Sjetimo se kako su u Đakovu golubovi pojeli pšenicu. Imamo li mi te pšenice na zalihama ili nemamo?“

Nije pun hladnjak

Vlaović je upozorio na probleme drvoprerađivačke industrije koja zapošljava više od 50 tisuća radnika i izvozno je orijentirana. Iznio je podatke Drvnog klastera koji govori da već danas 60% drvoprerađivača ima problem s proizvodnjom te im je glavni strah trajanje trenutnih mjera u Europi jer ukoliko potraju doći će do zatvaranja tvrtki i otpuštanja radnika.

„ Hitno je potrebna reakcija Vlade, resornih ministarstava, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poljoprivrede i ministarstva financija. Moramo čuvati radna mjesta i čuvati kvalitetu života građana Republike Hrvatske“, zaključio je Vlaović.