Naslovnica POLITIKA HSS HSS – Hrvatska poljoprivreda je unikatna i kao takvu ju treba sačuvati

HSS – Hrvatska poljoprivreda je unikatna i kao takvu ju treba sačuvati

899
0
Podijeli objavu

Poljoprivreda, kao izvor hrane, je od prapočetaka civilizacije bila temelj čovjekova opstanka na Zemlji, civilizacije su se razvijale uz plodna poljoprivredna tla, ratovi su se vodili radi plodnog tla i proizvodnje hrane. Hrvati su se odrekli poljoprivrede poručuju HSS-ovci i traže hitne mjere za oživljavanje proizvodnje hrane u Hrvatskoj.

Hrvatski političari su nakon stjecanja suverenosti zaboravili da suverenost počiva na samodostatnosti i nije dovoljno imati samo nacionalne granice, zanemarili su činjenicu da svaki građanin Hrvatske ima potrebu za hranom svaki dan, neovisno o više ili manje kriznoj situaciji. Hrvatski donositelji odluka su zanemarili poljoprivrednu proizvodnju, male OPG-ove i miješana poljoprivredo-radnička gospodarstva su stjerali u bankrot, a Hrvatska unatoč plodnoj slavonsko-baranjskoj crnici postala ovisna o talijanskoj, mađarskoj, kineskoj i inoj hrani.

Ministarstvo poljoprivrede i ministrica Marija Vučković samozatajno i stidljivo u javnu raspravu stavljaju Program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje i sektoru stočarstva u 2020. godini sa skromnih i jadnih 52,5 mil. kn, od najavljenih 30 milijardi pomoći, s naznakom da je potpora namijenjena malim OPG-ovima, istim onima koja su bankrotirala posljednjih godina jer je cilj bio ubiranje provizija od uvoza.

Želimo li vratit u život hrvatsku poljoprivredu nužno je mijenjati politike.

Predlažem mjere za sigurnu proizvodnju hrane:

  • Tržnice hitno otvoriti uz sigurnosne mjere, po modelu rada malih trgovina
  • Interventni otkup svih viškova, od malih proizvođača, plasirati ih u bolnice, domove za starije, specijalizirane trgovine seljačkih proizvoda
  • Otvoriti trgovine s rezervnim dijelovima za poljoprivredu ( mali OPG-ovi imaju mehanizaciju stariju od 30 godina!)
  • Oslobađanje od plaćanja zakupa i koncesije na državno poljoprivredno zemljište u 2020,
  • Grace period od godinu dana na kredite i zajmove te oslobađanje od kamata u tom periodu
  • Osigurajte plaću nositelju OPG-a (i on ostaje bez primanja)

Hrvatska je, svi će se složiti, jedinstvena po svom položaju, raznolikosti klime, reljefa, tla, kulture i tradicije. Hrvatska je bogata različitostima i zato se takvo bogatstvo ne može i ne smije svesti na jedinstveni nazivnik kopirane američke poljoprivrede, a neki upravo to pokušavaju kopirati.

Hrvatska poljoprivreda, zbog svoje različitosti, traži jedinstvene poljoprivredne politike prilagođene rataru, ribaru, cvjećaru, stočaru, voćaru u istočnoj, središnjoj i južnoj Hrvatskoj.