Naslovnica HRVATSKA I SVIJET HUP-ova reakcija na Vladine mjere i održanu sjednicu Gospodarskog socijalnog vijeća

HUP-ova reakcija na Vladine mjere i održanu sjednicu Gospodarskog socijalnog vijeća

890
0
Podijeli objavu

U suradnji s portalom poduzetnik.biz u nastavku prenosimo najnovije priopćenje Davora Majetića, glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca, nakon sjednice GSV-a, održane u petak, 27. ožujka 2020.

“Nastavno na sjednicu GSV-a koja je održana u petak, Hrvatska udruga poslodavaca još jednom ističe nužnost da Vlada Republike Hrvatske hitno donese nove mjere za spas hrvatskoga gospodarstva po principu ‘nula prihoda, nula rashoda’.

Više puta smo jasno i nedvosmisleno prema Izvršnoj vlasti, kao i prema javnosti, poručili što u ime poduzetnika i poslodavaca zahtijevamo: tražimo otpise svih davanja, doprinosa, parafiskalnih nameta, raznih suvišnih članarina, a ne odgode davanja, i to tražimo hitno!

O odgodama možemo razgovarati za period ‘nakon korone’, a ne sada kada velik broj hrvatskih poduzeća ne zna hoće li uopće postojati idući mjesec. Ujedno, od svih dionika socijalnog dijaloga očekujemo visoku razinu odgovornosti, sagledavanje činjenica i argumentiranu raspravu, a ne jeftini populizam kakav se sada pojavljuje u medijima, i to iznošenjem iskrivljenih osobnih dojmova (poput insinuacija da HUP traži smanjenje plaća zdravstvenim djelatnicima i drugih neistina) sa sjednice instituta kojima nam svima treba omogućiti bolja rješenja za neizvjesnu budućnost.

HUP još jednom ponavlja prioritetne mjere i skreće pozornost da smo i javno iznijeli cijeli niz mjera i preporuka za sve sektore gospodarstva i očekujemo da se prestane s politizacijom u ovom iznimno teškom vremenu za hrvatsko gospodarstvo. Hitna realizacija i odlučnost je ono što nam sada treba.

Gubimo vrijeme, izgubit ćemo gospodarstvo!

Ako izgubimo gospodarstvo, izgubit ćemo državu!

PRIORITETNE MJERE ZA POMOĆ GOSPODARSTVU – svakodnevni pregovori s Vladom RH, resornim ministarstvima i jedinicama lokalne samouprave (JLS)

1. Dana 3. ožujka predložili smo Vladi mjeru za očuvanje radnih mjesta kojom bi se isplaćivala potpora za skraćivanje radnog vremena kao razmjerni dio iznosa plaće za broj radnih sati za koje radnik ne radi.

2. Za vrijeme poslovne neaktivnosti poslodavci ne mogu plaćati doprinose i poreze s odgodom, država mora otpisati sva davanja.

3. Nužna je obustava plaćanja svih obveznih članarina i naknada za vrijeme trajanja poslovne neaktivnosti i suzbijanja koronavirusa.

4. Otpis plaćanja prema JLS-ima: doprinosa, naknada i parafiskalnih nameta: spomeničke rente, komunalne naknade, vodne naknade, naknade za korištenje ljetne terase, takse na tvrtku i druge obvezne namete. 

5. Ukidanje svih ostalih poreza i naknada za koncesije (ne odgoda!), za vrijeme trajanja krize.

6. Smanjenje stope poreza na dobit i odgoda plaćanja predujma poreza na dobit.

7. Ukidanje obveze obračuna plaće/propisane godišnje osnovice za direktore.

8. Uvesti obvezu plaćanja PDV-a po naplaćenoj realizaciji, i to počevši s razdobljem od 1. 3. 2020. za isporuke koje su uslijedile nakon 1. 3. 2020. godine.

9. Obustava ovrhe za porezna davanja tijekom izvanrednog stanja, odnosno povlačenje ovrha za prisilnu naplatu poreza koje su aktivirane nakon 1. ožujka 2020.

10. Reprogramiranje i refinanciranje kredita.

11. Osiguravanje međunarodnog protoka roba.

12. Proglašenje više sile.

13. Odgoda rokova predavanja izvještaja, obrazaca i završnih računa uslijed poteškoća uzrokovanih pandemijom.”

Izvor: Poduzetnik.biz

Foto: hup.hr