Naslovnica POLITIKA HSS HSS – ZATVARANJE PRUŽNOG PRIJELAZA KOD CRNOGOVACA SMATARJU NEDOPUSTIVIM

HSS – ZATVARANJE PRUŽNOG PRIJELAZA KOD CRNOGOVACA SMATARJU NEDOPUSTIVIM

1017
0
Podijeli objavu

Kako doznajemo iz HSS-a, saborski zastupnik Davor Vlaović pisanim putem je zatražio obrazloženje, od ministra prometa, o razlogu ukidanja i zatvaranja željezničkog prijelaza koji spaja Gornje Crnogovace, Donje Crnogovace i Laze sa središtem općine – Starim Petrovim Selom.

Ministar je odgovorio, bez obrazloženja, da izgradnja pružnog prijelaza kod Crnogovaca nije dio plana modernizacije željezničke pruge Novska-Nova Gradiška-Slavonski Brod-Vinkovci-Vukovar, a Crnogovce sa sjedištem općine planiraju spojiti paralelnom cestom uz prugu koja će voditi od sadašnjeg prijelaza do budućeg deniveliranog prijelaza u Starom Petrovom Selu.

To nije prihvatljivo! Zaključili su čelnici petrovoselskog HSS-a Dragan Radić i Zvonko Arić nakon što im je saborski zastupnik Vlaović pokazao ministrov odgovor.

“Za buduću cestu potrebno je najprije riješiti vlasničke odnose. Cesta nije postojeća, a zemljište je privatno. Tko će platiti troškove? Općina, građani samodoprinosom ili Hrvatske željeznice?

Građani nemaju, Općina ima prioritetnije investicije, a Hrvatske željeznice neka izgrade nadvožnjak”. – zaključili su HSS-ovci.

Petrovoselci traže željeznički prijelaz kod Crnogvaca i pozivaju ministra Olega Butkovića u Crnogovce neka objasni stanovnicima zašto predlaže zatvaranje prijelaza, kojom studijom i koji su stručnjaci to predložili, pitaju se stanovnici naselja koji ostaju bez ceste koja ih spaja s ostatkom svijeta.

Pozivaju građane da potpišu peticiju:

„Izgradite nadvožnjak. Želimo ostati dio općine Staro Petrovo Selo“

Za 300 stanovnika Grnjih i Donjih Crnogovaca i Laza taj pružni prijelaz život znači jer oni tom cestom idu liječniku, u općinu, u školu, u crkvu i to  od 13. stoljeća kada je prvi spomen naselja.

To je poljoprivredni kraj u kojem egzistira 5-6 farmi na kojima su zaposlene mlade obitelji i žele tu ostati živjeti. Te farme imaju 750 goveda u tovu, proizvode više od milion litara mlijeka, uzgajaju nekoliko stotina svinja i više od 100.000 kljunova peradi.

Svi zainteresirani za potpisivanje peticije protiv ukidanja pružog prijelaza mogu to učiniti na linku:  https://forms.gle/GTQBri1JdmpNMECz6