Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti ŽUPANIJA POVODOM OBILJEŽAVANJA DANA PLANETA ZEMLJE

ŽUPANIJA POVODOM OBILJEŽAVANJA DANA PLANETA ZEMLJE

796
0
Podijeli objavu

U vremenu u kojem se nalazimo shvaćamo koliko smo mali i, ponekad, nemoćni pred silama prirode. Stoga je i vrijeme za podsjećanje koliko je važno čuvati naš planet i svojim djelovanjem dati svoj doprinos njegovu očuvanju. Iako je trenutno u fokusu pandemija koronavirusa, ne smijemo zaboraviti koliko je za naš život važna zaštita okoliša, recikliranje, odvajanje otpada i  promicanja ljepota okoline u kojoj živimo.

Obilježavajući 50. obljetnicu od kada je 1970. po prvi puta obilježen Dan planeta Zemlje i 30. obljetnicu od kada se ovaj dan organizirano obilježava u Republici Hrvatskoj, prilika je za buđenje svjesti o čuvanju okoliša i smanjenju čovjekovog štetnog djelovanja.

Emitiranje štetnih plinova neracionalnom potrošnjom energenata kao i neučinkovito gospodarenje otpadom uvelike doprinosti klimatskim promjenama što uništava našu floru i faunu. Brodsko-posavska županija svjesna ovoga problema u okviru svojih mogućnosti čini razne aktivnosti i pokreće projekte s ciljem smanjenja nepovoljnih utjecaja i očuvanja svog okoliša. Dugi niz godina ulaže u energetsku obnovu zgrada, posebice školskih objekata. Samo u posljednjih nešto više od godinu dana  obnovljeno je 10 osnovnih  i srednjih škola sukladno Ugovoru  zaključenom s Ministarstvom graditeljstva i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.  Također, Brodsko-posavska županija, zajednički sa Sisačko moslavačkom i Požeško-slavonskom županijom, odnosno, svim jedinicama lokalne samouprave na njihovom području i naposljetku svim stanovnicima ovog dijela Regije provodi projekt izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom „Šagulje” koji za cilj ima uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području ove tri županije. Ovaj projekt  jedna je od najvećih investicija u Brodsko-posavskoj županiji.

Regionalni centar za gospodarenje otpadom na lokaciji Šagulje, na području Nove Gradiške, veličine 26 hektara, bit će baziran na tehnologiji mehaničko-biološke obrade što će u konačnici rezultirati smanjenjem količine otpada na odlagalištu, a povećanjem reciklaže. Podsjetimo na kraju da Zemlja može bez nas, ali mi bez nje ne možemo. Hoćemo li naš dom čuvati ili ne ovisi o nama samima.

Izvor: Bpz.hr

Foto ilustracija: www.saturdayeveningpost.com