Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti CZ BPŽ – O TRENUTNOM STANJU VEZANOM ZA KORONAVIRUS ZAJEDNO S RAVNATELJIMA...

CZ BPŽ – O TRENUTNOM STANJU VEZANOM ZA KORONAVIRUS ZAJEDNO S RAVNATELJIMA BOLNICA

794
0
Podijeli objavu

Nastavlja se povoljna epidemiološka situacija na području Brodsko-posavske županije.  Svi danas pristigli nalazi pacijenata s brodskog i novogradiškog područja su negativni, što znači da na području  Brodsko-posavske županije već dvadeseti dan nema novooboljelih osoba od bolesti COVID-19.  Kako je istaknuo prim.dr.sc. Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo BPŽ, „do sada je na području Brodsko-posavske županije oko 2000 osoba testirano na COVID-19, 20 osoba je pozitivno, 8 je izliječenih, i nažalost jedna osoba je preminula. Od ovih preostalih, kod nekih su prvi nalazi negativni, oni će biti ponovljeni, ako budu negativni, i ako ne budu imali kliničkih simptoma broj izliječenih će rasti”. 

Također, u svome izlaganju podsjetio je i kako su započeli vršiti preglede djece za upis u prvi razred osnovne škole, te podsjetio i zamolio sugrađane na neophodnost telefonskog dogovora o terminima dolaska i pregleda i za izdavanje sanitarnih knjižica i drugih potreba.

Od ponedjeljka 4. svibnja od kada se započelo s popuštanjem mjera, započela i reaktivacija bolničkog sustava.  Povećanjem opsega elektivnih dijagnostičkih i terapijskih postupaka u obje bolnice, pacijenti će dobiti  mogućnost ostvarivanja svih medicinskih usluga koje u proteklom razdoblju nisu uspjeli ostvariti.  Pozivajući na odgovornost i strpljenje, ravnatelj brodske Opće bolnice prim.dr.sc. Josip Samardžić istaknuo je kako se pacijenti neće pozivati prema kronološkom redu, nego prema listi prioriteta, te naglasio potrebu koordiniranja i komunikacije pacijenata i s liječnicima obiteljske medicine. U ovom trenutku u bolnici je hospitalizirano devet pacijenata sumnjivih na korona virus, a odjeli Covid-1 i Covid-2 i nadalje ostaju u pripravi, za sve aktualne pacijente i u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije. 

Dr Kolodziej, ravnatelj novogradiške bolnice najavio je dvosmjenski rad od 11. svibnja, kako bi se skratile liste čekanja i što prije osiguralo pružanje zdravstvene usluge svim pacijentima. 

Prema riječima ravnatelja PU Brodsko-posavske Antuna Valića, na području Brodsko-posavske županije  pod mjerom samoizolacije je ovom trenutku 665 građana.  U proteklom razdoblju policija je izvršila 1402 provjere, od čega 177 prema dojaviUtvrđeno je da 79 osoba nije poštivalo mjere samoizolacije, a nekoliko njih i dva i više puta

U tridesetak domova za stare i nemoćne  i oko 150 udomiteljskih obitelji na području Brodsko-posavske županije do sada nije utvrđen niti jedan slučaj pozitivnog brisa, te je načelnik Stožera Stjepan Bošnjaković izrazio posebno zadovoljstvo tom činjenicom. Neminovnost povećanja broja testiranja  u idućem razdoblju i značajno skraćivanje vremena do obznane rezultata bili su povodom da načelnik Bošnjaković istakne i pokretanje postupka javne nabave za kupovinu uređaja za PCR testiranjeU dogovoru s ravnateljima zdravstvenih ustanova bit će odabrano optimalno rješenje za nabavu ovog uređaja. 

Izvor: Bpz.hr