Naslovnica HRVATSKA I SVIJET PLENKOVIĆ O AKTUALNOJ POLITIČKOJ SITUACIJI I SUZBIJANJU EPIDEMIJE /VIDEO/

PLENKOVIĆ O AKTUALNOJ POLITIČKOJ SITUACIJI I SUZBIJANJU EPIDEMIJE /VIDEO/

939
0
Podijeli objavu

Ministarstvo financija izdalo je u ponedjeljak na domaćem tržištu kapitala novu, 7-godišnju obveznicu u ukupnom iznosu od 1,445 milijardi eura uz valutnu klauzulu, po kamatnoj stopi od 0,75 posto. Premijer Andrej Plenković poručio je da je riječ o izrazito povoljnim kamatama te dodao da Vlada nastavlja sa svojim planom nalaženja izvora financiranja u okolnostima koje su se značajno promijenile u odnosu na prije dva mjeseca.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je u izjavi za medije govorio o aktualnim temama, posebno o situaciji vezanoj uz suzbijanje epidemije koronavirusa te o aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj.  

Uoči izjave za medije, premijer Plenković sudjelovao je na međunarodnoj donatorskoj konferenciji uz brojne svjetske lidere, na kojoj je danas za istraživanje cjepiva za koronavirus prikupljeno gotovo 8 milijardi eura.

“Uz već dosada alociranih 14 milijuna kuna koje smo kroz Hrvatsku zakladu za znanost dali za istraživanja za cjepivo i za lijek, dali smo još milijun eura kao dio globalnoga napora i zajedničke, solidarne, globalne borbe da se nađe dugoročno rješenje za ovu epidemiju koja nas je sve pogodila i imala ne samo zdravstvene nego i ekonomsko socijalne posljedice”, kazao je premijer Plenković.

Izdvojio je i izdavanje obveznice Ministarstva financija na domaćem tržištu kapitala u iznosu od milijardu i 445 milijuna eura.

“Riječ je o obveznici po izrazito povoljnim kamatama u ovim okolnostima od 0,75 posto čime nastavljamo naš plan izvora financiranja u okolnostima koje su se značajno promijenile u odnosu na prije dva mjeseca”, istaknuo je premijer.

Moguće otvaranje granica sa zemljama koje se jednako dobro bore protiv koronavirusa

Govoreći o epidemiji koronavirusa premijer Plenković je izrazio zadovoljstvo epidemiološkom situacijom te dodao da je u ponedjeljak održan izvrstan sastanak sa Znanstvenim savjetom.

“Zajednički smo konstatirali, kada kompariramo podatke, da je naša reakcija bila brza, pravovremena, cjelovita i omogućila je ne samo smanjenje širenja zaraze nego smo se zadnjih nekoliko dana doveli na trend od jednoznamenkastoga broja”, naglasio je.

U ovoj fazi popuštanja mjera apelirao je na mentalitetni skok građana, odnosno da u fazi reaktiviranja gospodarstva istodobno ostanemo odgovorni i disciplinirani.

Rekao je da bi mogli gledati kako otvoriti granice sa zemljama koje se jednako dobro bore protiv Covida-19 kao Hrvatska.

“Onda ćemo u tim okolnostima ipak učiniti ovu turističku sezonu boljom nego što je to izgledalo prije nekoliko tjedana”, kazao je predsjednik Vlade.

Dodao je i da će izbori biti održani kada epidemiološke prilike dopuste.

Ne pamtim da se čelnik stranke spustio na razinu besprizornoga diskursa

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Plenković osudio je uvrede čelnika SDP-a Davora Bernardića na račun predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. 

Ne pamtim da se čelnik političke stranke, i to malo veće, spustio na tu razinu bezprizornoga diskursa jednog primitivnog izričaja koji ne priliči ni njemu kao čovjeku, niti političaru.
Zaista, nakon takve izjave, teško možemo voditi dijalog s takvim čovjekom na čelnom mjestu SDP-a i navodnim liderom opozicije”
, poručio je premijer.

Na pitanje novinara smeta li mu što je Milanović njegov neodlazak iz Okučana, nakon saznanja da su u protokolu sudjelovale osobe u HOS-ovim majicama, nazvao kukavičkim činom, predsjednik Vlade uzvratio je da je kukavičluk upravo njegov odlazak.

“Kada šef države, predsjednik Republike ode iz Okučana gdje smo došli obilježiti 25. obljetnicu VRO “Bljesak” kojom je oslobođena zapadna Slavonija, koja je bila uvertira u operaciju Oluju, i to učini za  vrijeme intoniranja hrvatske himne, onda smatram da je upravo to kukavičluk”, poručio je Plenković.

Podsjetio je da je SDP-ova Vlada Ivice Račana 2000. godine imala “takvu većinu da je mogla donositi zakone kakve god je htjela”, te da su umjesto zabrane, napravili obrnuto.

Račanova Vlada legalizirala je grb HOS-a 

“Oni su legalizirali grb jedne od udruga HOS-a sa spornim nazivom. Većina koju je imao Milanović kao premijer između 2011. i 2015. je bila takva da su mogli zabraniti što su htjeli, a on je u razgovoru s braniteljima izvrijeđao moju majku i rekao, citiram, fućka mi se za ZDS”, rekao je Plenković.

Dodao je da ga nimalo ne čudi takva “nekonzistentnost i kvazimoraliziranje” danas te inzistiranje na nekom zakonu od nekoga tko je imao šansu u mandatu.

Podsjetio je da je na mimohodu 2015. godine za 20. obljetnicu Oluje u Zagrebu bila i zastava HOS-a.

“Nisam primijetio da se tad dignuo iz lože”, rekao je Plenković.

Poručio je i da su HDZ i njegova Vlada nebrojeno puta osudili zločinački karakter ustaškog režima i zločine u Jasenovcu, te da je osobno četiri puta sudjelovao na službenim komemoracijama u Jasenovcu, a holokaust je osudio i u Yad Vashemu i na 75. obljetnici oslobođenja Auschwitza.

“Imputirati meni, ovoj Vladi ili ovom HDZ-u bilo kakve konotacije koje nam se nastoje imputirati – neće proći. To svima mora biti jasno”, rekao je Plenković. 

Dodao je da će birači vidjeti tko su oni koji dijele i oni koji povezuju i hoće pomiriti generacijske traume hrvatskoga naroda.

Upravo je zato, dodao podsjetio je premijer Plenković, učinjen jedinstven napor u zadnjih 30 godina hrvatskog političkog života s Vijećem za suočavanje s posljedicama totalitarnih režima, u kojem su sjedili predstavnici različitih svjetonazora, ideologija i političkih uvjerenja i koji su iznjedrili dokument iza kojeg su svi stali.

Izvor: Hina, Vlada.hr

foto – Vlada RH/Hina, Dejan Ivanković (novagradiska.eu)