Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti CZBPŽ – JOŠ JEDNA NOVOOBOLJELA OSOBA OD KORONAVIRUSA NA PODRUČJU ŽUPANIJE

CZBPŽ – JOŠ JEDNA NOVOOBOLJELA OSOBA OD KORONAVIRUSA NA PODRUČJU ŽUPANIJE

892
0
Podijeli objavu

Na tiskovnoj konferenciji Stožera civilne zaštite BPŽ koju je otvorio načelnik Stjepan Bošnjaković, potvrđeno je kako je nakon tri tjedna bez oboljelih od COVID-19 na području Brodsko-posavske županije jučer popodne pristigao je novi pozitivan nalaz na koronavirus kod jedne osobe. Po riječima ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Ante Cvitkovića, riječ je o novooboljeloj osobi, tako da je ukupan broj oboljelih na području županije sada 21. Trenutno je, 9 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID –19, do sada  je izliječeno 11 osoba je te je jedna osoba preminula. Kod novooboljele osobe radi s o importiranom slučaju iz jedne strane zemlje koji je došao zajedno s grupom radnika koji su tamo obavljali posao.

Načelnik Civilnog stožera BPŽ Stjepan Bošnjaković

Radi se o dvadesetak osoba koje su dijelom sa našeg područja, a dijelom iz susjedne županije. Prema trenutnim informacijama, radi se o zdravim osobama, no na mjestu gdje su obavljali posao ima još oboljelih. Pokazalo se, dodaje dr. Cvitković, koliko je važno pridržavati se mjera samoizolacije, te još jednom ponovio kako je borba protiv širenja epidemije koronavirusa maraton, a ne sprint. Obrada kontakata je u tijeku, sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom bit će testirane i podvrgnute mjeri samoizolacije.

Ravnatelj dr. Josip Samardžić kazao je kako trenutno u OB „Dr. Josip Benčević” hospitalizirano 7 osoba od čega je 6 pacijenata hospitalizirano od ranije i jedna novooboljela osoba. Kod zaražene osobe radi se o blažoj kliničkoj slici koja se redovito prati. Dodao je kako je dobro što smo zadržali mjere pripravnosti odnosno,  COVID1 i COVID2 odjele, jer i nakon tri tjedna bez novih slučajeva, pokazuje se potreba za dodatnim oprezom i zadržavanjem kapaciteta u slučaju promjene epidemiološke slike.

Što se tiče reaktivacije bolničkog sustava, kazao je dr. Samardžić, on je u tijeku i hospitalizirano je tijekom tjedna oko 200-tinjak ostalih pacijenata što je 50% kapaciteta Bolnice kao i Polikliničkog dijela po brojkama. Pregledi se odvijaju redovito sukladno režimu na snazi i nema većih gužvi.

Načlnik PU Brodsko-posavske, Antun Valić, kazao je da u evidenciji policijske uprave trenutno ima 679 osoba u samoizolaciji. U posljednjih 48 sati utvrđena su  3 kršenja mjere samoizolacije.

Od primjena mjera do sada zabilježeno je 180 provjera po dojavama građana i  1300 provjera od strane policije. Do sada je utvrđeno da su se 803 osobe kretale bez valjanih propusnica.

Izvor: Bpz.hr