Naslovnica CRNA KRONIKA BURAN VIKEND ZA POLICIJU – PROMETNE NESREĆE, VOŽNJE i REMEĆENJE JAVNOG REDA...

BURAN VIKEND ZA POLICIJU – PROMETNE NESREĆE, VOŽNJE i REMEĆENJE JAVNOG REDA i MIRA POD UTJECAJEM ALKOHOLA

904
0
Podijeli objavu

Izvor: Policijska uprava brodsko-posavska

U nedjelju (17. svibnja), oko 21 sat, u Ruščici, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Policajci su očevidom utvrdili da je do prometne nesreće došlo na način da se 50-godišnjak kretao osobnim automobilom ulicom Ljudevite Gaja od istoka u smjeru zapada.

Dolaskom do kružnog toka, nije prilagodio brzinu kretanja vozila osobinama i stanju ceste, te je izgubio nadzor nad vozilom i oštetio prometni znak.

Policijski službenici su alko-testom kod 50-godišnjeg hrvatskog državljanina utvrdili koncentraciju alkohola u organizmu od 2.55 promila nakon čega je doveden u Policijsku postaju i zadržan do otriježnjenja. Policijski službenici protiv počinitelja prekršaja podnose odgovarajuće prekršajne prijave nadležnom Općinskom sudu u Slavonskom Brodu.

ALKOHOLIZIRANI VOZAČI U CESTOVNOM PROMETU

U subotu (16. svibnja), oko 0.30 sati, u Slavonskom Brodu, policajci su zatekli 23-godišnjaka kako upravlja osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka. Izvršenim alkotestiranjem, kod počinitelja prekršaja očitana je koncentracija alkohola od 0.63 promila, nakon čega je Naredbom isključen iz prometa te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom. Nadalje, u 2.20 sati, u Slavonskom Brodu, po policijskim službenicima je ponovno zatečen 23-godišnji hrvatski državljanin kako upravlja osobnim automobilom, unatoč izrečenoj zabrani upravljanja. Zbog postojanja opasnosti da će vozač nastaviti s činjenjem prekršaja, doveden je u Policijsku postaju.

Također u subotu (16. svibnja), oko 15 sati, u Novoj Gradišci, prilikom nadzora prometa, policijski službenici su zaustavili osobni automobil kojim je upravljao 41-godišnjak. Policajci su alko-testom 41-godišnjem vozaču utvrdili koncentraciju alkohola u organizmu od 1,98 promila. Alkoholizirani vozač je doveden u Policijsku postaju Nova Gradiška i zadržan do otriježnjenja.

Nadalje, u nedjelju (17. svibnja), u Vrpolju, prilikom nadzora prometa, policijski službenici su zaustavili osobni automobil našičkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 32-godišnji vozač. Policijski službenici su alkotestirali vozača te mu alko-testom utvrdili koncentraciju alkohola u organizmu od 1,63 promila. Vozač je doveden u Policijsku postaju Vrpolje i zadržan do otriježnjenja.

Policija protiv vozača, počinitelja prekršaja, podnosi odgovarajuće prekršajne prijave Općinskom sudu u Slavonskom Brodu.

POD UTJECAJEM ALKOHOLA REMETILI JAVNI RED I MIR

U nedjelju (17. svibnja), noćnim satima, u Okučanima, unutar ugostiteljskog objekta, 21-godišnjak i 25-godišnjak remetili su javni red i mir vikom i galamom, te razbijanjem čaša i izloga ugostiteljskog objekta.

Na mjesto prekršaja su pristupili policijski službenici, koji su alkotestom utvrdili da su počinitelji prekršaja pod utjecajem alkohola. Kod 21-godišnjaka je utvrđena koncentracija od 1,52 promila, a kod 25-godišnjaka je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 1,82 promila.

Razbijanjem čaša, 21-godišnji hrvatski državljanin, zadobio je lakšu tjelesnu ozljedu šake. Počinitelji prekršaja su dovedeni u prostorije policijske postaje, gdje su zadržani do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Policijski službenici zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, podnose prekršajnu prijavu Općinskom sudu u Slavonskom Brodu, te su i upoznali oštećenog vlasnika s pravom pokretanja kaznenog progona zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela oštećenja tuđe stvari.

POLICIJSKI NADZORI U PODRUČJU PROMETA

Na području Policijske uprave brodsko-posavske u vremenu od 11. do 17. svibnja, policijski službenici su u području prometa, utvrdili 425 prometnih prekršaja.

Od toga je 171 prekršaj nepropisne brzine, 100 prekršaja nekorištenja zaštitnog sigurnosnog pojasa, 26 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 23 prekršaja korištenja mobitela na nepropisan način tijekom vožnje, 7 prekršaja nepropisnog pretjecanja i obilaženja, te su utvrđeni i drugi prometni prekršaji (upravljanje vozilom bez položenog ispita, vožnja pod zabranom, tehnička neispravnost i sl.).

Najveća nepropisna brzina izvan naseljenog mjesta utvrđena je dana 13. svibnja, u 16.47 sati, na autocesti A3, kojom prilikom je 59-godišnjak upravljao osobnim automobilom krećući se nepropisnom brzinom od 197 km/h. Najveća koncentracija alkohola od 2,55 promila, očitana je u Ruščici, dana 17. svibnja, u 20.50 sati, u organizmu 50-godišnjeg vozača.

U proteklom tjednu na području policijske uprave brodsko-posavske dogodilo se ukupno 12 prometnih nesreća (2 s ozlijeđenim osobama i 10 s materijalnom štetom) u kojima su 3 osobe lakše ozlijeđene.

U subotu (16. svibnja), u vremenu od 15 do 24 sata, na području Policijske uprave, policijski službenici su proveli akciju „Alkohol“, kojom prilikom su utvrđena 33 prekršaja, i to: 16 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 6 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 3 prekršaja nepropisne brzine, te 8 ostalih prekršaja.

Policija apelira na sve sudionike u prometu da budu oprezni te da se maksimalno pridržavaju prometnih propisa. Policijski službenici nastavljaju sa preventivno represivnim aktivnostima u prometu s posebnim naglaskom na teže prometne prekršaje, tzv „4 ubojice u prometu“ (brzina, alkohol, mobitel, pojas).