Naslovnica GRAD PRIZNANJE GRADU NOVA GRADIŠKA ZA TRANSPARENTNOST PRORAČUNA

PRIZNANJE GRADU NOVA GRADIŠKA ZA TRANSPARENTNOST PRORAČUNA

1070
0
Podijeli objavu
foto: Dejan Ivanković / novagradiska.eu

Nakon najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna županija, gradova i općina, Institut za javne financije predstavio je 01. srpnja 2020. godine rezultate tog istraživanja.

Grad Nova Gradiška dobio je ove godine priznanje za transparentnost gradskog proračuna osvojivši maksimalan broj bodova. Istraživanjem je obuhvaćeno 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj. Istraživanjem se željelo utvrditi količinu i pravovremenost objavljenih dokumenata, te kvalitetu službenih internetskih stranica lokalnih jedinica.

Otvorenost je mjerena brojem objavljenih proračunskih dokumenata na službenim internetskim stranicama lokalnih jedinica u razdoblju od studenog 2019. do travnja 2020., a to su: godišnje izvršenje proračuna za 2018.; polugodišnje izvršenje proračuna za 2019.; prijedlog proračuna za 2020.; izglasani proračun za 2020. i proračun za građane za 2020.

Budući da se promatrala dostupnost pet proračunskih dokumenata, razina otvorenosti se može kretati od 0-5.

Detaljna analiza i metodologija istraživanja objavljena je u newsletteru „Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2019-travanj 2020.“, a rezultati su dostupni i putem  interaktivne karte koja se nalazi na web stranici: www.ijf.hr/transparentnost

Izvor: novagradiska.hr