Naslovnica POLICIJA OBAVIJESTI POLICIJA UPOZORAVA – ZAŠTITITE SVOJU IMOVINU PRIJE ODLASKA NA GODIŠNJI ODMOR

POLICIJA UPOZORAVA – ZAŠTITITE SVOJU IMOVINU PRIJE ODLASKA NA GODIŠNJI ODMOR

867
0
Podijeli objavu

Na području Policijske uprave brodsko-posavske u prvih šest mjeseci evidentirano je 753 kaznenih djela, što je neznatno više u odnosu na prošlu godinu (kada je bilo 741 kazneno djelo). Od toga je 534 kaznenih djela u segmentu općeg kriminaliteta, a od čega je 139 kaznenih djela teške krađe, ali ipak za 23,2 % manje u odnosu na šest mjeseci prošle godine, 141 kazneno djelo krađe, što je za 8,4 % manje za isto razdoblje prošle godine. Radi se o kaznenim djelima koja u bitnome utječu na subjektivni osjećaj sigurnosti građana.

Upravo za vrijeme godišnjih odmora i u dane vikenda, najčešće se događaju provale u stanove i obiteljske kuće, odnosno u vrijeme kada vlasnici nisu doma. Pojedini građani objavljuju svoje planove i najavljuju odlaske na godišnji putem društvenih mreža, što ide „na ruku“ potencijalnim provalnicima. Stoga je vrlo važno biti oprezan te poduzeti mjere samozaštite prije odlaska na godišnji odmor. Svoj stan ili obiteljsku kuću ostaviti povjeriti na čuvanje osobi od povjerenja, prijateljima, rodbini ili susjedu, odnosno ugraditi adekvatan sustav zaštite (protuprovalni alarm i sl.).

BUDITE PAŽLJIVI! Ako idete nakratko iz stana u posjetu susjedu, prijatelju ili porodici, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u Vaš stan i za kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit, oružje ili vrjedniju tehničku robu.

Ukoliko ste u mogućnosti ugradite alarm, jer je to efikasan način zaštite od provale, ali i požara i poplave i dr. Ugradnja kamere daje mogućnost video-kontrole i dojave eventualnog pokušaja provale.

Ugradnjom lažne kamere nećete obmanuti provalnika. Veoma korisna može biti i ugradnja tajmera za svjetlo, posebno rasvjete koja se uključuje na pokret.

Ako idete na godišnji odmor, obavijestite o tome susjede, oni će obratiti više pažnje na Vaš stan i dajte nekom od susjeda ključ od sandučića za poštu, jer nagomilana pošta je alarm za provalnika da u stanu u tom periodu nitko ne boravi.

Sav novac i zlatni nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje ili pohranite u trezor neke banke. Fotografirajte nakit i dragocjenosti radi prepoznavanja i lakšeg pronalaska, odnosno zapišite serijske brojeve skupocjenih uređaja (tehničke robe) i oružja.

Ne spuštajte rolete na prozorima do kraja, jer lopovi i to prate. Ako primijete da su rolete spuštene par dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga. Ne objavljujte na društvenim mrežama da putujete. Ne postavljajte na društvene mreže, fotografije vrijednih predmeta i nakita koje imate u svom stanu ili kući.

Ne ostavljajte u blizini prozora ili vrata predmete na koje se lako popeti i tako ući na više katove.

Ako ste u mogućnosti, pored glavne brave na ulaznim vratima ugradite i dodatnu – pomoćnu bravu. Ukoliko je riječ o dužem odsustvu, korisno je ostaviti ključ od stana ili kuće pouzdanoj osobi koja će povremeno, u nepravilnim vremenskim razmacima obilaziti prostor. Uložak brave postaviti tako da dio koji je okrenut prema vani bude u ravnini sa vratima, tako da ga je nemoguće obuhvatiti “papagajkama” i polomiti.

Kata Nujić