Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti ŽUPANIJA – U RAD PUŠTEN 812 TISUĆA KUNA VRIJEDAN PCR UREĐAJ

ŽUPANIJA – U RAD PUŠTEN 812 TISUĆA KUNA VRIJEDAN PCR UREĐAJ

737
0
Podijeli objavu

Novi, 812 tisuća kuna s PDV-om vrijedan PCR uređaj za brzu analizu briseva osoba testiranih na koronavirus pušten je jučer u rad u prostorijama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u nazočnosti ravanatelja dr. Ante Cvitkovića, župana Danijela Marušića i predsjednika županijske skupštine Pere Ćosića.

Riječ je o uređaju koji će uvelike skratiti vrijeme čekanja i ubrzati postupak testiranja, jer samo tri sata od uzimanja uzorka nalazi će moći biti gotovi.

Ovom prilikom župan Danijel Marušić je kazao: “Već od sutra s radom počinje novi PCR uređaj, kojeg smo kupili zbog borbe protiv COVID-a, i mislim da će to doista pomoći našim stanovnicima, neće se toliko dugo čekati nalazi”. -rekao je župan Marušić.

Županijska skupština donijela je odluku o nabavci PCR uređaja, na što se osvrnuo predsjednik Pero Ćosić: ” Znamo da je ova pandemija utjecala na sve grane gospodarstva i na život svih građana. I Vlada i županija pomogli su, koliko je to moguće, gospodarstvu i građanima. Jedan od načina pomoći svakako je i nabavka ovog uređaja gdje će građani moći brže dolaziti do svojih nalaza. Nadam se da ćemo s ovim uređajem dobiti brze i prave nalaze” – kazao je Ćosić.

Načelnik Stožera CZ PŽ i zamjenik župana Stjepan Bošnjakovićrekao je: “Ovim uređajem značajno ćemo povećati kapacitet uzorkovanja, i još važnije, brzinu dobivanja nalaza. Uz uzimanje uzoraka u obje bolnice i u COVID ambulanti u Slavonskom Brodu, gdje se može testirati i na vlastiti zahtjev, dodatno povećavamo kapacitet i brzinu dobivanja nalaza, što je značajno zbog mjera samoizolacije i kontakata što rade epidemiolozi.- kazao je Bošnjaković.

O samom uređaju i koristima koje će donijeti nešto više rekao je ravnatelj Zavoda dr. Ante Cvitković: “Ovaj je uređaj namijenjen prvenstveno za hitne slučajeve i u ovisnosti o dostupnosti reagensa tako će i biti korišten. U situacijama kada se dogodi da je djelatnik unutar bolnice pozitivan, analizirat ćemo te djelatnike kako bi znali tko će moći raditi, a tko ne. Do sad su ti djelatnici bili u samoizolaciji, sada će se rezultati puno brže znati. Kolege će imati puno veći manevarski prostor da odreagiraju ispravno na različite izazove koje Covid donosi”. – zaključio je dr. Cvitković.

Izvor: Bpz.hr