Naslovnica C'EST LA VIE DANAS SE OBILJEŽAVA NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

DANAS SE OBILJEŽAVA NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

832
0
Podijeli objavu

22. rujna, nacionalni je Dan borbe protiv nasilja nad ženama kojim obilježavamo tragičan događaj kada je 1999. tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić na Općinskom sudu ubio svoju suprugu, njezinu odvjetnicu i sutkinju te ranio zapisničarku.

Budući da, nažalost, još uvijek veliki postotak žena (75-80%) su žrtve nasilja u obitelji, često i s tragičnim ishodom, gdje je počinitelj njihov suprug ili izvanbračni partner, izuzetno važno je upozoravati na ovaj društveni, a ne privatni problem i osvještavati javnost o potrebi prevencije putem edukacije, zaštiti žrtava i sankcioniranju počinitelja.  

Osnovni cilj Nacionalnog dana jest senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira.Od inauguracije Nacionalnog dana donesen je zakonodavni okvir koji potiče društvo i institucije na intenzivno bavljenje ovim problemom te na njihovu međusobnu suradnju i aktivnost. Osim toga nužno je osigurati dostupnost informacija o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju takav oblik nasilja.

Izvor: Bpz.hr