Naslovnica GRAD MJESEC HRVATSKE KNJIGE U GRADSKOJ KNJIŽNICI NOVA GRADIŠKA OVE GODINE POD MOTOM...

MJESEC HRVATSKE KNJIGE U GRADSKOJ KNJIŽNICI NOVA GRADIŠKA OVE GODINE POD MOTOM “RAZLISTAJ SE”

1027
0
Podijeli objavu

U povodu 50. godišnjice obilježavanja Dana planeta Zemlje, ovogodišnja manifestacija MJESEC HRVATSKE KNJIGE posvećena je planetu Zemlji, a moto je RAZLISTAJ SE!

Tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenog, knjižnice diljem Hrvatske raznovrsnim programima na zadanu temu promoviraju čitanje, važnost knjige, ali i knjižnica kao mjesta javnog i slobodnog pristupa koja se sve više približavaju građanima.

Svečanost otvaranja ovogodišnje manifestacije održat će se u četvrtak, 15. listopada 2020. u 12 sati u Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad, Moslavačka ulica 11, Ivanić-Grad.

Vaša i naša Gradska Knjižnica NG pripremila je u suradnji sa suradnicima brojne, ugl. virtualne programe sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, a pozivamo vas na aktivnu suradnju i kreativno sudjelovanje u programima tijekom MJESECA HRVATSKE KNJIGE 2020. kako bismo ga zajedno proslavili na najljepši mogući način i poslali “zelene poruke” svima te “razlistali” i svoja i brojna druga srca ! HVALA VAM! 💁‍♂️🙋‍♀️🍎

Odjel za djecu; Odjel za odrasle: AKCIJE
RAZLISTAJ OSMIJEH I ČITAJ!
(15.10. – 13.11.2020.)

Akcija besplatnog učlanjenja osjetljivim, dragocjenim skupinama korisnika – djeci i roditeljima gradskih udruga za djecu s posebnim potrebama, udomljenoj djeci, vrtićancima, prvašićima, članovima Udruge umirovljenika Nova Gradiška.
Pri novim učlanjenjima i obnovama članstva također slijede „iznenađenja“.

ZELENI OPROST ZAKASNINA
(15.10. – 23.10.2020.)

Akcija povrata zaboravljenih knjiga bez naplate zakasnine uz “razlistana knjižnična iznenađenja” na dar: “zelene misli”, knjige, časopisi, straničnici.

CIJELI GRAD ČITA: RAZLISTAJMO SRCA!
(23.10.2020. 12:15h)

Tradicionalna i jedinstvena akcija promicanja knjige i čitanja naglas koja slavi 8. rođendan, odvijat će se na raznim „čitalačkim mjestima“ u gradu na otvorenom i u njoj će sudjelovati naši mali i veliki sugrađani.

Akcija se provodi uz Svjetski dan čitanja naglas, a organizatori su Knjižnica, Gimnazija Nova Gradiška i Turistička zajednica grada Nove Gradiške. Pokrovitelj je grad Nova Gradiška uz naše brojne medijske pokrovitelje.

Začetnica projekta: Ljiljana Ptačnik, prof.savj., ravnat. Gimnazije Nova Gradiška.
Knjižničari GKNG: Mirjana Pranjić, Renata Matijašević, Anka Višić, Goran Bašić, Biljana Dakić
Gimnazija: Ana Selichar i drugi stručni suradnici: knjižničari i profesori osnovnih i srednjih škola našeg grada.

RAZLISTANE MISLI
Odjel za djecu; Odjel za odrasle
(15.10. – 15.11.2020.)

Virtualne poruke, blogovi, eseji i misli hrvatskih književnika i umjetnika objavljivat će se na stranici Facebooka Knjižnice. Zastupljeni će biti Miro Gavran, Tito Bilopavlović, Zoran Malkoč, Silvije Petranović, Julijana Matanović, Pavao Pavličić, Željko Jovanovski, Siniša Matasović, Ivan Slišurić, Mirela Španjol, Božica Jelušić, Željka Horvat Vukelja, Sanja Polak, Mladen Kopjar, Rratko Bjelčić, Renata Holcer, Bruno i Maja Šimleša, Marijana Perinić, Tajana Obradović, Sanja Nikčević, Sanja Šimić, Tina Čatlaić, Andrej Đeraj, Igor Samac.

ODJEL ZA DJECU: RADIONICE
VODA – IZVOR ŽIVOTA
(listopad).

Cilj ove likovno-literarno-edukativne radionice je promicanje značaja ekosustava i vode kao izvora života našega planeta Zemlje kroz literarne i likovne radove djece osnovnoškolskog uzrasta o vodi koja je izvor života, izradu plakata, a i digitalnu izložbu radova učenika koji će ih poslati tijekom listopada. Postav knjiga i slikovnica na Dječjem odjelu uz ovu važnu eko tematiku.
Voditeljica: Mirjana Pranjić, knjižničarka GKNG

DJEČJA PIRAMIDA ZDRAVE PREHRANE
(listopad)

Radionica uz digitalnu izložbu radova mlađih osnovnoškolaca temeljit će se na izradi plakata na temu piramide zdrave prehrane, a zadatak nacrtati ili od kolaža izraditi svoju „zdravu piramidu“. Motivaciju će im biti slikovnica Bucko autorice Irene Bekić, a cilj je ukazati na značaj zdrave, ekološke prehrane.
Voditeljica: Anka Višić, GKNG

ZAŠTO VOLIM BICIKLE?
(listopad)

Likovno-literarna radionica održat će se na temu značaja bicikla kao ekovozila sadašnjosti i budućnosti. Radionici će prethoditi izložba o povijesti bicikla i vožnja po uređenim stazama gradskog parka, a radovi nastali na radionici bit će izloženi digitalno. Program je namijenjen predškolcima i osnovnoškolcima te se provodi uz potporu Turističke zajednice grada Nove Gradiške.
Voditelj: Goran Bašić, dipl. knjižn., GKNG

SVAKO DIJETE JE BISER IZ ŠKOLJKE
(studeni)

Kreativna virtualna radionica čiji je moto: “Mi, djeca, smo kao školjkice”. Pomozite nam kako bismo se otvorili, a vi pronašli neprocjenjivi biser!”
Pitate se kako? Zajedno ćemo otkriti tajnu.

Radionica je namijenjena mališanima mješovite skupine “Školjkice” DV “Radost”. (odgajateljice Željka Šebalj i Iva Pereglin)
Voditeljica: Renata Matijašević, GKNG
Suradnici: Građanska inicijativa „NG-Buntovnici“

DIZAJNIRAJ NASLOVNICU EKOKNJIGE
Odjel za djecu
(studeni)

Radionica uz digitalni likovni natječaj i izložbu za osnovnoškolce ima cilj osvijestiti odnos prema okolišu i planetu Zemlji. Drvenim bojama, flomasterima i olovkom vizualno će se dizajnirati naslovnice knjige ekološke teme s izmaštanim ili stvarnim autorima i likovima.

CILJ: Osvijestiti, probuditi ekološku razinu odnosa prema društvu, okolini i planetu.
Voditeljica: Dorotea Bagarić, slikarica i ilustratorica

ČOVJEČE, NE LJUTI SE! – MICRO: BIT RADIONICA S DIGITALNOM KOCKICOM
Odjel za djecu; Odjel za odrasle
(studeni)

Cilj radionice: Promicanje programiranja i slavljenje stvaranja programiranje, osnaživanje programerskog i istraživačkog duha, jačanje interesa za znanost i tehnologiju kroz igru.

Opis radionice: Polaznici, početnici u programiranju (5 do 99) će učiniti prve programerske korake i programirati micro:bit uređaj da glumi kockicu za igru „Čovječe ne ljuti se.“ U ovoj j radionici polaznici će iskusiti kreativnost programiranja jer će programiranjem kontrolirati uređaj. Nakon toga će, koristeći pripremljeni i programirani micro:bit uređaj odigrati društvenu igru „Čovječe ne ljuti se“.

Voditeljica radionice: Kristina Slišurić, dipl.inf. učiteljica informatike, učitelj mentor, članica radne skupine za Informatiku pri MZO
Suradnici: IRIM-Croatian Makers i PLANET RAČUNALA NG.

ZELENE ZAGONETKE GRIGORA VITEZA: PREDSTAVLJANJE KNJIGE
(03.11. – 06.11.2020.)

Digitalno će se predstaviti knjiga ZAGONETKE GRIGORA VITEZA Zagonetačkog kluba Dragalić. Knjigu zagonetaka, koju su oslikala djeca našeg kraja, predstavit će gl. urednik i predsj. ZKD-a Vjeko Hudolin sa suradnicima Brankom Modrićem i Igorom Šupicom te ostalim članovima te likovnim urednikom, akad. umjetnikom i dizajnerom Gordanom Bijelićem uz digitalni nagradni kviz za djecu i osmišljavanje novih zelenih zagonetaka.

ODJEL ZA ODRASLE:

RADOST ČITANJA I ŽIVOTA : zeleni blogovi i recenzije
(15.10. – 15.11.2020.)

Blogovi naših “najčitatelja” Vilima Ivoševića, Ružice Soldatović, Vesne Oršulić, Kristine Arić, Mirjane Trupinić, Tihane Cindrić, Antuna T. Brađaševića o književnosti, životu, pročitanim knjigama i “zelenoj radosti života”.

CVJETNO RAZLISTAVANJE TATJANE KREŠTAN : digitalna izložba
(16.10.2020. 17:00h)

Virtualna izložba obuhvaća likovne apstrakcije prof. Tatjane Kreštan, slikarice i str.sur.mentorice knjižnič. iz Bjelovara s nizom samostalnih i skupnih izložbi “zelenih” motiva. Autorica je prošle godine s izložbom “Cvjetne slagalice” gostovala u brojnim hrvatskim knjižnicama te u GKNG uz program Udruge stvaratelja u kulturi Grada NG.

PREDSTAVLJANJE UMJETNIČKE ORGANIZACIJE “LAĐA OD VODE” I BIBLIOTEKE KRASOPIS
(listopad/studeni)

Ovisno o epidemiološkoj situaciji, virtualno ili stvarno predstavit će se knjige književnika Pavla Pavličića “LAĐA OD VODE” te “DJECA NA DALJINU” urednice i književnice Julijane Matanović.
Sudionici: urednica, književnica i blogerica Julijana Matanović te književnik Pavao Pavličić.
Moderatorice: Andrea Divić i Biljana Dakić.

VIRTUALNO PREDSTAVLJANJE E-KNJIGE „M” kao Mamologija i mentalno zdravlje: “vodič kroz sretnu i zdravu trudnoću“ te bloga Mamologija-psihologija s majčinskim licem psihologinje MAJE VUJČIĆ VRAČEVIĆ
(listopad)

Mlada i perspektivna psihologinja, autorica poznatog bloga Mamologija-psihologija s majčinskim licem daruje budućim mamama ovu posebnu e-knjigu, a uz Dan Grada i stručno predavanje našim sugrađankama i sugrađanima o važnoj ulozi te prijedloge za čitanje knjiga o roditeljstvu.

NATJEČAJ ZA KRATKU HUMORISTIČNU PRIČU KLUPKO SMIJEHA
(26.10.2020.-31.12.2020.)

Opis programa: Natječaj je namijenjen svim generacijama pisaca Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije s ciljem promicanja pisane riječi humorističnog sadržaja. Natječaj je anoniman, a najbolje priče odabire Prosudbeno povjerenstvo. Proglašenje triju najboljih priča bit će objavljeno na društvenim mrežama i mrežnim stranicama suorganizatora: GKSB i suorganizatora: GISKO-a i GKNG
Gl.organizator Natječaja: UPKOUdruga za poticanje kulture i obrazovanja SB

ZELENO, VOLIM TE, ZELENO!
(05.11. – 12.11.2020.)

Projekt “Ljekovito čitanje zelene poezije naglas” uz terapiju likovnim radovima i slikopisima namijenjen je ranjivim skupinama korisnika u vrijeme pandemije, uz njihovo međusobno druženje (uživo ili virtualno, prema mogućnostima). Program se održava u organizaciji Kluba čitatelja Knjižnice i Udruge stvaratelja u kulturi grada Nova Gradiška te u suradnji s novogradiškim udrugama te pjesnikom i interpretatorom Zrinkom Kapetanićem.
Voditeljica: Biljana Dakić,prof. i dipl. knjižn.

RAZLISTATI SE S KNJIGOM: Andrea DIVIĆ
(listopad)

Virtualno predstavljanje Andree Divić, kroatistice i anglistice, nekadašnje “najčitateljice” Knjižnice, danas urednice, blogerice, književne kritičarke i urednice portala Cro-kultura.
Suradnici: Radio NG

KRALJEVSTVO NADE: predstavljanje SF romana mača i magije Erica JOHANSSONA

Uz novi Leontinov roman, predstavit će se i glazbeni album “The Kingdom of Hope” inspiriran romanom.
Moderatorica: Martina Piccolo
Suorganizator: Hangar7

Ususret 6. LETU S GAVRANOM: Fan club MIRO GAVRAN
(studeni)

Virtualnim književnim susretom omiljenog autora s članovima Fan cluba Miro Gavran mladi i odrasli članovi proslavit će 19. rođendan Kluba. Susret će se održati uoči međunarodne književno-kazališne manifestacije 6. LET S GAVRANOM koja će se od 22. do 24.11.2020. održati u Novoj Gradiški.
Voditeljica: B. Dakić

MEDIJSKI POKROVITELJI i SURADNICI:

Radio Nova Gradiška (98,1 MHz), Radio Prkos, Domoljubni radio NG, „Cajtung“ – novogradiške nezavisne novine, Novogradiški godišnjak d.o.o., Građanska inicijativa NG – “Buntovnici”, NovaGradiska.EU, SLAVONSKI.HR. , „Posavska Hrvatska“

Suradnja s NSK, KGZ-om, HKD-om, GKSB, DV NG, osnovnim i srednjim školama Nove Gradiške i okolnih mjesta, ustanovama kulture u Gradu (POU M.A.R. NG, GRADSKI MUZEJ NG), TZGNG, MH-ogranak NG, gradskim udrugama i brojnim vjernim suradnicima.

Pokrovitelji: Grad NG, Ministarstvo kulture i medija, Hrvatsko knjižničarsko društvo

HVALA SVIMA U UDJELU RAUZLISTANE PROSLAVE MJESECA HRVATSKE KNJIGE 2020.!

Knjižnični tim GKNG:
Biljana Dakić, Mirjana Pranjić, Renata Matijašević, Anka Višić, Goran Bašić.