Naslovnica EU UDRUGA “STARCI2001” ORGANIZATOR PROJEKTA “ZAŽELI – ŽENE ZA ZAJEDNICU” U STAROM PETROVOM...

UDRUGA “STARCI2001” ORGANIZATOR PROJEKTA “ZAŽELI – ŽENE ZA ZAJEDNICU” U STAROM PETROVOM SELU

1001
0
Podijeli objavu

U četvrtak, 22. listopada, u prostoru Društvenog doma u Starom Petrovom Selu održana je uvodna konferencija projekta „Zaželi – žene za zajednicu“.

Na konferenciji su bili nazočni/e korisnice projekta, predstavnici Udruge za integraciju glazbene kulture mladih „Starci 2001“ kao nositelja projekta, predstavnici partnerskih institucija, te različitih organizacija civilnog društva s kojima Udruga surađuje.

Prisutne je, u ime nositelja projekta, pozdravio predsjednik Udruge Vatroslav Babić, te u ime Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška kao partnera, gđa. Anita Čermak Janković. Prisutne je također pozdravila gđa. Romana Arić ispred Općine Staro Petrovo Selo koja je izrazila zadovoljstvo činjenicom da se na području općine provode čak dva projekta podržana kroz ovaj poziv čime se obuhvaća velik broj pripadnica ciljne skupine i krajnjih korisnika/ica čime se razvija ova socijalna usluga u lokalnog zajednici na dobrobit svih. Nakon uvodnih riječi projekt je predstavila vanjska koordinatorica Nikolina Jureković.

Projekt je sufinancirala Europska unija kroz Europskoi socijalnoi fond Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Odobren je kroz Otvoreni javni poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II”. Trajanje projekta je 18 mjeseci, a provedba je započela 4. rujna 2020.

Nositelj projekta već ima iskustva u provedbi projekta podržanih kroz Europski socijalni fond u svojstvu partnera tijekom kojih su stekli znanja i vještine potrebne za uspješnu implementaciju ovog projekta.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 1.349.278,35 kuna sa stopostotnim sufinanciranjem Europske unije. Cilj projekta “Zaželi – žene za zajednicu” je osnažiti 15 nezaposlenih žena, pripadnica ciljne skupine, s područja općine Staro Petrovo Selo, kroz pružanje edukacije i zapošljavanje na pružanju socijalne usluge pomoći u kući za 90 najpotrebitijih korisnika. Projekt će pozitivno utjecati na povećanje zapošljivosti ranjivih skupina na tržištu rada i osigurati pružanje socijalne usluge na području JLS I skupine što će doprinijeti razvoju lokalne zajednice.

Projektnim aktivnostima obuhvatit će se gotovo sva naselja općine – Staro Petrovo Selo, Štivica, Komarnica, Godinjak, Blažević Dol, Gornji Crnogovci, Laze, Vrbova. Sve pripremne radnje su obavljene i žene počinju raditi 2. studenog 2020. godine.

Odabrane žene marginalizirane su na tržištu rada jer je riječ o osobama nižeg obrazovnog statusa, ženama iznad 50 godina, te dugotrajno nezaposlenim ženama. Svima njima je posao neophodan i jako ih je obradovala vijest o provedbi ovog projekta na području općine SPS. Interes za radno mjesto u projektu bio je jako velik i proces selekcije bio je mukotrpan, ali uspjeli smo odabrati 15 žena kojima je posao najpotrebniji.

Svi krajnji korisnici/ice su starije osobe iznad 65 godina, te nemoćne osobe – onkološki bolesnici i osobe koje imaju druge zdravstvene teškoće.

Drugi element ovog projekta je osposobljavanje, odnosno obrazovanje pripadnica ciljne skupine tako da će nakon završetka 12 mjeseci rada 7 nezaposlenih žena, pripadnica ciljne skupine, proći odgovarajući program osposobljavanja, sukladno vlastitim interesima i ponudi na tržištu.

Na taj način želimo osigurati njihov ostanak na tržištu rada i nakon završetka projekta. Smatramo da je ovaj poziv jedan od boljih programa iz sustava ESI fondova koji je svakako koristan i za nezaposlene žene i za krajnje korisnike.

Udruga „Starci 2001“ će nastojati gotovo sve usluge i robe koje nabavlja u sklopu projekta to činiti unutar lokalne zajednice jer na taj način doprinosimo ekonomskom i socijalnom razvoju lokalne zajednice. Također, provedbom ovog projekta zadržavamo starije žene na ovim prostorima i preveniramo institucionalizaciju starijih osoba.

Kroz provedbu ostvarit će se bolja suradnja civilnog društva i institucija što će omogućiti daljnje razvijanje i zajedničko planiranje prijenosa primjera dobre prakse odnosno širenja različitih vrsta socijalnih usluga, broja pružatelja kao i različitih skupina korisnika. Pozivamo sve da prate provedbu aktivnosti projekta putem web stranice www.starci2001.hr i Facebook stranice projekta.

Tekst: Nikolina Jureković

Foto: Alen Kocić – Koc