Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti DR. JOSIP KOLODZIEJ – SADA IMAMO SVE POTREBNO ZA DIJAGNOSTIKU COVIDA /VIDEO/

DR. JOSIP KOLODZIEJ – SADA IMAMO SVE POTREBNO ZA DIJAGNOSTIKU COVIDA /VIDEO/

1361
0
Podijeli objavu

“SPREMNI SMO ZA NAJGORE, ALI SE NADAMO POBOLJŠANJU SITUACIJE”

Prošlo je skoro mjesec dana kako je Opća bolnica Nova Gradiška nabavila PCR aparat, no da bi aparat mogao izdavati nalaze potrebna je kalibracija od ovlaštenog instituta da bi nalazi bili vjerodostojni. Prekjučer je završen postupak i testiranje kvalitete rada, a već od jučer je u pogonu.

  • U početku će se raditi oko 50 briseva dnevno i za najhitnije pacijente ćemo zaista dobiti brze nalaze. Kad se osoblje još bolje uhoda, pošto je postupak ekstrakcije RNA-a kompliciran, radit će se i do 100 briseva dnevno, a možda će se pomoći i slavonskobrodskoj bolnici. – ističe Dr. Josip Kolodziej, ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška.

U Općoj bolnici Nova Gradiška također se rade brzi antigenski i serološki testovi.

Naša opća bolnica nabavila je sve potrebno za dijagnostiku korona virusa.

  • Stacionarni kapaciteti su dovoljni jer su se odjeli psihijatrije i palijative prenamijenili u Covid odjel. Odjel trenutno imamo 35 mjesta, a u jednom trenutku je sve bilo popunjeno. Sada više nije tako, situacija se malo smirila, ali trenutno je 20-ak vrlo teških pacijenata na Covid odjelu.
    Ako zatreba, kapacitet mjesta se može proširiti na
    50 mjesta, no više nema porasta pacijenata, pa se nadamo da nam više mjesta neće trebati.
    Spremni smo za najgore, ali se nadamo da nam neće trebati.
    Kroz tjedan dana, prostor starog Hitnog prijema će biti uređen i tamo će biti premještena trijaža.
    Napravljen je plan za cijepljenje osoblja. U nedjelju će u našu bolnicu stići prve doze cjepiva.
    U nedjelju će se krenuti sa cijepljenjem bolničkog osoblja, a daljnja cijepljenja će ići prema prioritetnim, tj. ugroženim pacijentima.
    Teško je sa osobljem ali se borimo.
  • U najgorem danu je bilo 40 djelatnika bolnice koji su bili zaraženi ili u samoizolaciji zbog kontakta.
  • Nabavljeni su i High Flow aparati koji omogućuju povećani protok kisika, tj. sudjeluju u među fazi prije respiratora ali se puno pacijenata izlječi već u toj fazi. Svi načelnici okolnih općina i Grad Nova Gradiška su pristali za nabavku još 4 navedenih aparata i dovoda kisika u staru zgradu bolnice gdje se nalazi Covid odjel. Troškovi navedenih aparata i radova iznose 400 tisuća kuna i već su spasili nekoliko života.
    To je već četvrta donacija jedinica lokalne samouprave i ovim putem im se zahvaljujem.

  • Zadnji porast oboljelih povezuje se sa tradicionalnim kolinjima jer su se slabo poštivale epidemiološke mjere. Tu smo platili skupu cijenu. 20 ljudi je umrlo zbog nepridržavanja mjera. – riječi su dr. Kolodzieja.

Dr. Kolodziej poziva građane da se cjepe kada dođe cjepivo i nada se da će se s ljepšim vremenom, početkom proljeća, pobijediti epidemija. Ne bi nam trebao i treći val jer je svaki sve gori.