Naslovnica POLICIJA OBAVIJESTI PROMETNI UVJETI NA CESTAMA i SAVJETI VOZAČIMA UOČI NADOLAZEĆEG VIKENDA

PROMETNI UVJETI NA CESTAMA i SAVJETI VOZAČIMA UOČI NADOLAZEĆEG VIKENDA

728
0
Podijeli objavu

S obzirom da je već od danas (8. siječnja) došlo do pogoršanja vremenskih prilika uz kišu te se za vikend očekuje i snijeg, napominjemo vozače da u takvim okolnostima kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano. Također, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći do gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

Zbog takvih uvjeta, posebno upozoravamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti.

Sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN 121/20),  propisana je obaveza korištenja zimske opreme u razdoblju od 15. studenog 2020. do 15. travnja 2021. godine koja se odnosi na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika na zimskim dionicama. Zimske dionice javnih cesta na području Policijske uprave brodsko posavske su dionice autocesta A3 i A5 te dionice državnih cesta broj: 53 i 525.
Na ostalim cestama, obaveza korištenja zimske opreme je kad na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kad je kolnik prekriven snijegom ili kad je na kolniku poledica.

Više o zimskim uvjetima na cestama i obavezama vozača, možete pročitati OVDJE.

Ostale korisne savjete sudionicima u prometu možete pročitati OVDJE.

Zapamtite, prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Pojačani nadzor prometa na cestama

Sukladno tome, policijska uprava brodsko-posavska će i ovog vikenda nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja –recidivistima.
U poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Ne zaboravite:

Vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu, zbog čega za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog ne može biti opravdan!

Izvor: PU BPŽ