Naslovnica GRAD Domovinski rat OBILJEŽEN DAN MEĐUNARODNOG PRIZNANJA REPUBLIKE HRVATSKE /PHOTO + VIDEO/

OBILJEŽEN DAN MEĐUNARODNOG PRIZNANJA REPUBLIKE HRVATSKE /PHOTO + VIDEO/

1057
0
Podijeli objavu

Povodom 29. obljetnice Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, kod spomen obilježja poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Dr. Franju Tuđmanu, uz udruge proistekle iz Domovinskog rata, predstavnici Gradskog vijeća i izvršne vlasti Grada Nova Gradiška položili su vijence i zapalili svijeće.

Ispred Grada Nova Gradiška nazočili su zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina i koordinator braniteljskih udruga Vlatko Greiner, dok su ispred Gradskog vijeća počast odali vijećnici Antun Škvorčević (HDZ), Jelena Kovre (SDP) i Marijan Radić (SDP).

Ivana Trupina

Uz minutu šutnje i molitvu koju je predvodio Marko Darežanin odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima koji su najzaslužniji za slobodnu i neovisnu Domovinu.

Vlatko Greiner

Također treba istaknuti da se na današnji dan obilježava i obljetnica mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja. Istoga datuma, šest godina kasnije, 1998. godine Republika Hrvatska je okončala i mirnu reintegraciju u ratu okupiranog hrvatskog Podunavlja.

Ante Vukšić

Da podsjetimo, Republiku Hrvatsku 15. siječnja 1992. godine, kao neovisnu i suverenu državu priznaje svih dvanaest zemalja članica tadašnje Europske zajednice, a ubrzo slijede Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska, Norveška i Švicarska. Priznanje Europske zajednice potaknulo je i niz drugih država te su do kraja siječnja 1992. godine Republiku Hrvatsku priznale ukupno 44 države.

Priznanje su i prije navedenog datuma uputili Island (19. prosinca 1991.), Sveta Stolica i San Marino (13. i 14. siječnja 1992.), a tijekom jeseni 1991. godine Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija i Estonija, koje i same u to vrijeme još nisu bile međunarodno priznate. Hrvatski je međunarodni legitimitet te iste 1992. godine, zaokružen primanjem u članstvo brojnih međunarodnih organizacija, od Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (tada KESS-a) do Ujedinjenih naroda.