Naslovnica GRAD STOŽER CZ NG – ZA SADA BEZ STROŽIJIH EPIDEMIOLOŠKIH MJERA, ALI SE...

STOŽER CZ NG – ZA SADA BEZ STROŽIJIH EPIDEMIOLOŠKIH MJERA, ALI SE APELIRA NA OZBILJNO PRIDRŽAVANJE TRENUTNIH

834
0
Podijeli objavu

Tekst: Franjo Samardžić, Foto: Dejan Ivanković

Već gotovo tri tjedna Nova Gradiška je, bez obzira kako netko tumači statistiku novozaraženih, žarište epidemije koronavirusa u brodsko-posavskoj županiji. Dok se na istočnom dijelu županije bilježi mali broj novozaraženih, na zapadnom dijelu to nije tako. Normalno da Nova Gradiška kao grad ima najviše novozaraženih, a među općinama prednjače Cernik, Rešetari i Staro Petrovo Selo.

Na konferenciji za medije koju je jučer održao predsjednik novogradiškog stožera Marko Ćosić moglo se doznati da se od 14. veljače do danas u gradu Nova Gradiška bilježi povećanje broja zaraženih od koronavirusa od 30 do čak 50 posto.

  • To svakako nije dobar podatak – kazao je Marko Ćosić, ali nije mogao dati konkretnije podatke o stanju pandemije u Novoj Gradiški i na covid odjelu novogradiške bolnice. Novinari su ostali uskraćeni za tu informaciju, jer na konferenciju, kako je kazao iz opravdanih razloga nisu mogli doći ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška dr. Josip Kolodziej ni epidemiologinja dr. Zorana Marić i dodao da su saznanja koja dobiva na razini informacije i putem medija.

Kakvo je epidemiološko stanje u Novoj Gradiški može se vidjeti iz dnevnih informacija Stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije. One govore da nije dobro.

U srijedu i četvrtak u Novoj Gradiški su bile ukupno 22 novooboljele osobe, a dvije su umrle u novogradiškoj bolnici. Koliko je to ozbiljnu, uzimajući i obzir i novooboljele u okolnim općinama, procjenjuju epidemiolozi, a odluke o mjerama predlaže županijski, a donosi nacionalni Stožer CZ.

U ponedjeljak je oko 90 posto novogradiških ugostitelja otvorilo terase što je dovelo do povećanog okupljanja ljudi, pa je novogradiški Stožer jučer zaključio da je možda ovakva odluka bila preuranjena.

Marko Ćosić nije zadovoljan što sve informacije, kako kaže, saznajemo putem maila, iz medija i drugih izvora iako su u županijskom Stožeru ravnatelji novogradiške bolnice i Doma zdravlja.

  • Ne želimo okriviti nikoga, ali i na današnjoj sjednici Stožera civilne zaštite grada Nova Gradiška donijeli smo odluku da ćemo uputiti dopis Županijskom stožeru civilne zaštite Brodsko posavske županije da se i nas treba nešto pitati. I u našem Stožeru su ljudi od struke, ravnatelj bolnice, epidemiolog, načelnik Policijske postaje i njih bi se trebalo pitati i poslušati. Sve informacije dobivam putem službenog priopćenja Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i putem medija, stoga smo odlučili reagirati. I nas se treba nešto pitati, ponavljam, ne želim nikoga okrivljavati, ali potreban je zajednički rad. Za sada nećemo ići s prijedlogom da se postrože mjere u gradu Nova Gradiška, ali želimo uputiti apel građanima da se ipak pridržavaju propisanih epidemioloških mjera. – rekao je načelnik gradskog Stožera CZ Marko Ćosić.