Naslovnica GRAD UGNG – ODUŠEVLJENI IZLOŽBOM “KRUH NEBESKI” GRADSKOG MUZEJA

UGNG – ODUŠEVLJENI IZLOŽBOM “KRUH NEBESKI” GRADSKOG MUZEJA

945
0
Podijeli objavu

Ova vrijedna izložba molitvenika otvorena je u Gradskom muzeju Nova Gradiška 18. ožujka. Nastala je suradnjom Gradskog muzeja i Gradske knjižnice Požega, autorica Ljiljane Marić i Dijane Klarić.

Otvorenje izložbe „Kruh nebeski“ upriličeno je uz sve epidemiološke mjere, a uz muzealce, posjetitelje, među kojima je bio i Antonio Skvorić, predstavnik Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška i predstavnike medija, nazočan mu je bio i novogradiški župnik vlč. Mario Sanić.

Bila je ovo prilika uspostaviti i kontakt za buduću suradnju novogradiškog Muzeja i Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška.

Uvodno su se nazočnima obratile dr. Marija Mihaljević, ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška te Ivana Domanović, zamjenica ravnateljice Gradskog muzeja Požega.

O postavu i izložbi govorile su autorice Dijana Klarić i Ljiljana Marić.

Izložba Kruh nebeski naziv je dobila po istoimenom najizdavanijem molitveniku u povijesti hrvatskog nakladništva. Izloženo je više različitih izdanja uključujući i prvo iz 1909. a treba dodati da je doživio 47 izdanja do 2020.godine.

Izložba i prateći Katalog donose kratak pregled načina i oblika na koje je molitva-pisana ili tiskana Božja riječ, mijenjala kulturnu povijest čovječanstva; od prapovijesnih crteža na paleolitskim špiljama, preko Gutenbergove Biblije kao prve tiskane knjige, pa sve do suvremenih pojava različitih pučkih pobožnosti.

Osim raznih izdanja Biblija i vrlo vrijednih rukopisa molitvenika, među kojima se nalazi i onaj Ive Čakalića, kao i zanimljivih molitvenika s pučkim pobožnostima, posebno su izdvojeni molitvenici sa raskošno ukrašenim uvezom, mala umjetnička djela, tiskani u nakladi Johanna Steinbrenera, tiskara koji je izumio tzv. molitvenik za „pokazivanje“.

Najstarija poznata sačuvana krunica u Hrvatskoj-jedinstvenost je izložbe.

Na izložbi je predstavljena i najstarija poznata sačuvana krunica na tlu Hrvatske s prijelaza iz 14. u 15. stoljeće, a koja je pronađena tijekom revizijskih arheoloških istraživanja benediktinske opatije sv. Mihovila Arkanđela na Rudini 2019. godine,a čemu su Gradski muzej u Požegi izvijestili dr. sc. Ana Azinović Bebek i Petar Sekulić.

Postav izložbe Kruh nebeski, otvorene do kraja travnja, dopunjen je molitvenicima, kao i sakralnim predmetima iz fundusa Gradskog muzeja Nova Gradiška.

UGNG