Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti ŽUPANIJA – ZAVRŠENA ENERGETSKA OBNOVA NA GIMNAZIJI I OŠ “MATO LOVRAK”

ŽUPANIJA – ZAVRŠENA ENERGETSKA OBNOVA NA GIMNAZIJI I OŠ “MATO LOVRAK”

1384
0
Podijeli objavu

Župan Danijel Marušić, v.d. pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Anica Vukašinović te predstavnici izvođača i nadzora radova jučer su obišli energetski obnovljene zgrade Gimnazije u Novoj Gradiški i Osnovne škole „Ljudevit Gaj“.

Projekt energetske obnove zgrade novogradiške Gimnazije, čiji je nositelj Brodsko-posavska županija, vrijedan je 5.950.000,00 kuna, a sufinanciran je sredstvima iz EU fonda za regionalni razvoj u iznosu od 2.548.113,79 kuna. Ovim značajnim projektom  ostvarena je ušteda u potrošnji toplinske energije za 53 % te je škola iz energetskog razreda D prešla u energetski razred C, a smanjena je i emisija ugljičnog dioksida za 69,80 % na godišnjoj razini.

Ravnateljica Gimnazije Nova Gradiška prof. Ljiljana Ptačnik, naglasila je kako je ovo bio iznimno zahtjevan projekt u kojemu su provedene mjere; poboljšanja toplinske izolacije vanjskih zidova ovojnice, zamjena stolarije novom drvenom stolarijom, toplinska izolacija stropa prema negrijanom tavanu, poboljšanje toplinske zaštite poda (podruma), poboljšanje toplinske zaštite zida potkrovlja prema tavanu, uvođenje novog sustava LED rasvjete, zamjena postojeće kotlovnice na ekstra – lako lož ulje ugradbom novog plinskog kondenzacijskog uređaja.

Izvoditelj radova na ovome hvalevrijednom projektu je Zajednica ponuditelja Vukojević gradnja, Slavonski Brod i BGS elektrika d.o.o. Slavonski Brod. Nadzor na radovima provela je tvrtka MIG d.o.o. Slavonski Brod.  V.d. pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Anica Vukašinović naglasila je kako su ovim projektom stvoreni puno bolji uvjeti u školi i poštivanje pedagoškog standarda te moderan i opremljen prostor, a ujedno su i osnivaču omogućene značajne uštede u potrošnji energije koji su značajna stavka u Proračunu Brodsko-posavske županije.

Za obnovu Osnovne škole „Ljudevit Gaj“ izdvojeno je 7.900.000,00 kuna, a projekt zajednički sufinanciraju Brodsko-posavska županija i Europski fond za regionalni razvoj, bespovratna sredstva iznose 4.613.302,28 kuna.

Ravnateljica Blagica Pečnjak istaknula je da je projektom obuhvaćena toplinska zaštita vanjskih zidova, na stropu prema grijanom tavanu postavljena je toplinska izolacija, zamjena stolarije, ugradnja plinskih kondenzacijskih grijača koji su postavljeni na krovu školske građevine. Energetskom obnovom zgrade prve gradske osnovne škole ostvarena je ušteda u potrošnji toplinske energije za 57,84 % na godišnjoj razini, smanjena je emisija štetnog CO2 u zraku za 65,66 %. Izvoditelj radova ovoga projekta je Zajednica ponuditelja Klindžić gradnja, Rešetari i Elektro-tehnički sustavi d.o.o. nova Gradiška. Nadzor je obavio Ured ovlaštene arhitektice Višnje Lasović-Kožoman.

Župan Marušić izjavio je da se čovjek najljepše osjeća kada se završi nešto što je započeto te je izrazio zadovoljstvo završenim projektima i suradnicima na ovim hvalevrijednim projektima. Posebnu zahvalu župan je uputio ravnateljicama Ljiljami Ptačnik i Blagici Pečnjak koje su u ostvarenju svojih ciljeva bile ustrajne, ambiciozne i ulagale velike napore kako bi se ovakvi vrijedni projekti realizirali do samoga kraja i njihovi plodovi truda bili vidljivi.

Izvor: bpz.hr