Naslovnica HRVATSKA I SVIJET DARIO MARENIĆ POKRENUO INICIJATIVU DA SE POKRENE PITANJE CIJEPLJENJA IZVOZNIKA /VIDEO/

DARIO MARENIĆ POKRENUO INICIJATIVU DA SE POKRENE PITANJE CIJEPLJENJA IZVOZNIKA /VIDEO/

893
0
Podijeli objavu
Foto: Studio 4 / HRT

U jeku krize vezane uz nabavke cjepiva protiv korona virusa, novogardiški poduzetnik Dario Marenić apelira i inicira na procijepljenosti hrvatskih izvoznika da bi se iole sačuvalo gospodarstvo Republike Hrvatske. Smatrajući kako se trebaju i ostala cjepiva uzeti u obzir, poput Sputnika i ostalih da bi se povećala procijepljenost.

“Netko će reći dovoljan je Zoom ili Skype. Međutim, radi se i o novim kupcima do koji je najlakše doći na međunarodnim sajmovima. Znajući današnju situaciju, ne inzistiramo na brzom, prioritetnom cijepljenju. Ne bi bilo humano. Ako znamo da Hrvatska ima odriješene ruke za nabavu ruskog cjepiva, to treba iskoristiti. S procijepljenošću bismo olakšali međunarodna putovanja i pokušali biti konkurentni na svjetskom tržištu”. – rekao je izvoznik Dario Marenić u emisiji “Studio 4” HRT-a.

Izvor: vijesti.hrt.hr

Sve je više ekonomskih stručnjaka koji tvrde da je cijepljenje protiv COVID-a i ekonomsko pitanje. Države koje budu imale veću procijepljenost i tzv. free koronazone ne riskiraju novo zatvaranje. Toga su svjesni i hrvatski izvoznici i hotelijeri. Zbog toga je Dario Marenić pokrenuo inicijativu da se pokrene pitanje cijepljenja izvoznika.

  • “U duhanskoj industriji ne možemo ići na oglašavanje preko svih platformi. Mi smo do izvoza u 80-ak zemalja došli tako što smo praktički izlagali svake godine u tim zemljama”, kaže Marenić.

Gospodarski oporavak

Govoreći o spašavanju radnih mjesta i oporavku gospodarskog sektora nakon koronakrize, Marenić je rekao da se poduzetnici trebaju probuditi i prestati razmišljati da će država sve riješiti jer to je nemoguće.

  • “Spašavanje radnih mjesta prvi je dio priče i to smo kvalitetno riješili. Što kriza dulje traje, dolazi u pitanje opstanak biznisa. Što znači imati radnike, a ne imati spašen posao. Nisam pristaša da država mora sve plaćati, na kraju to sve mi moramo platiti. Moramo biti svjesni da olakšanje vezano za parafiskalne namete, dobivanje građavinskih dozvola treba biti prioritet”, rekao je.

Ćurlin smatra da je Hrvatska trebala bolje iskoristiti koronakrizu jer karantena ne može zauvijek trajati.

  • “Naš moto je ekologija, zdrava hrana, ekološki osviješteni objekti i personal. Puno je kvalitetniji smjer zdravog života i zdrave hrane, a ne karantene i panike. Treba potpuno redefinirati gospodarsku situaciju – održivo gospodarstvo u kojem ima smisla raditi. Mi u turizmu trebamo krenuti putem održivog rasta. Nećemo se moći tući s velikim silama, preslabi smo da bismo im bili konkurencija. Kvaliteta i ono što mi nudimo trebaju biti prioritet da bismo naš sektor razvili” – poručuje Ćurlin.

COVID putovnice smatra marketinškim trikom, a ne stvarnom potrebom, kojim pojedine zemlje žele privući goste s eminentnih tržišta.

Članarine u HKG i HOK-u

Na upit treba li ukinuti obvezno članstvo u HGK i HOK-u, Marenić poručuje da komore treba reorganizirati u smislu da se bave poduzetnicima, a ne same sobom.

  • “Bio sam u brojnim delegacijama koje je organizirao HOK i na takvim putovanjima ostvarili smo kontakte koji su rezultirali kvalitetnim poslovima”. – istaknuo je Marenić.