Naslovnica NAJAVE “TEREZA37” – NOVA GRADIŠKA MEĐU PRVIM GRADOVIMA U U KOJIMA ZAPOČINJE KINO...

“TEREZA37” – NOVA GRADIŠKA MEĐU PRVIM GRADOVIMA U U KOJIMA ZAPOČINJE KINO DISTRIBUCIJU /TRAILER/

50
0
Podijeli objavu

Višestruko nagrađivani igrani film Tereza37 redatelja Danila Šerbedžije i scenaristice Lane Barić stiže u nezavisna domaća kina diljem Hrvatske. 

Već od ponedjeljka, 14. lipnja, film se može pogledati u Pučkom otvorenom učilištu M. A. Relković u Novoj Gradiški, koje će biti jedna od prvih lokacija na kojima film započinje kino distribuciju po Hrvatskoj.

Tereza37 premijerno je prikazana na prošlogodišnjem Pula Film Festivalu gdje je osvojila čak šest Zlatnih arena, a redatelj Danilo Šerbedžija za ovaj je film nedavno osvojio godišnju nacionalnu Nagradu Vladimir Nazor u području filmske umjetnosti.

Tereza37 je ujedno prvi hrvatski igrani film prilagođen za gledanje osobama s oštećenjem vida.

Nova Gradiška će biti jedna od prvih lokacija na kojima film započinje kino distribuciju po Hrvatskoj.

Svečana zagrebačka kinopremijera održat će se koji dan ranije, 10. lipnja, uz prisustvo filmske ekipe.

  • “Jako sam sretan što naša Tereza37 napokon kreće u svoj pravi kino život. U ovo ludo epidemijsko doba mislim da je dobra odluka krenuti u otvorenom kinu, jer premijere bez gledatelja su tužne. Nadam se da će se publici svidjeti film. Mislim da svatko može naći u njemu nešto svoje jer je veoma životan. Kao i život, nudimo ‘šaku suza, vriću smija,” rekao je redatelj Danilo Šerbedžija povodom početka kinodistribucije Tereze37. 

Tereza37 je ujedno prvi hrvatski igrani film u kojem će moći uživati osobe s oštećenjem vida, zahvaljujući suradnji s udrugom Pari Pikule te mobilnoj aplikaciji MovieReading koju su prilagodili hrvatskom tržištu. Aplikacija je dio projekta “Film koji uključuje” koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Hrvatskog audiovizualnog centra.  

Scenaristica Lana Barić također je izrazila uzbuđenje što će film konačno moći vidjeti i šira publika. 

  • “Reakcije do sad su bile izvrsne, pa je nakon brojnih festivala i nagrada ovo svojevrsno zatvaranje kruga. Nisam ni sanjala da će film ovako dobro proći, pogotovo u cijeloj pandemijskoj situaciji koja nas je zatekla i koju živimo više od godinu dana, ali sam presretna da je našao svoj put. S obzirom na to da će se film prikazivati i u otvorenim kinima na obali i po otocima, nadam se da će to ljudima olakšati odluku da odu u kino i pogledaju ga,” dodala je. 

Terezu37 publika će u Novoj Gradiški moći gledati 14. i 15. lipnja, a informacije o prikazivanju i ulaznicama mogu se pronaći na mrežnim stranicama Pučkog otvorenog učilišta M. A. Relković. Tijekom lipnja film će doći i u druga nezavisna kina u Zagrebu, Pakracu, Gospiću, Korčuli, Rijeci, Puli, Zadru, Splitu, Samoboru, Skradinu i Čakovcu te će se prikazivati diljem zemlje do jeseni. Najave projekcija i ostale detalje možete pronaći na službenoj Facebook stranici filma

Tereza37 svjetsku premijeru imala je na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, na kojem je osvojila Zlatnu arenu za najbolji film, scenarij, režiju, sporednu žensku ulogu, masku i montažu. Međunarodnoj publici prvi put se predstavila na 36. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. Film je od tada putovao festivalima diljem svijeta (SAD, Libanon, Švedska, Španjolska, Crna gora, Francuska) na kojima je mahom osvajao priznanja i nagrade, od kojih je posljednja ona za najbolju glumicu (Lana Barić) na beogradskom Međunarodnom filmskom festivalu FEST. Redatelj Danilo Šerbedžija je za Terezu37 nedavno osvojio i godišnju nacionalnu Nagradu Vladimir Nazor u području filmske umjetnosti. 

Film prati 37-godišnju Terezu koja živi u Splitu. Nakon nekoliko spontanih pobačaja saznaje kako postoji vjerojatnost da genetski nije kompatibilna sa svojim suprugom. Već duže osjeća pritisak okoline te započne preispitivati svoj rutinirani brak, što potakne niz događaja koji će joj promijeniti život, u duhu novostečene slobode i istine koja je samo njena.

Uloge tumače: 

Lana BarićIvana Roščić, Leon Lučev, Dragan Mićanović, Marija Škaričić, Goran Marković i Goran Bogdan.

Film je producirala Irena Marković (Focus Media), a nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centraHrvatske radiotelevizije (HRT), Grada Zagreba i Grada Splita

Trailer: https://vimeo.com/446246956
Web: tereza37.com
Facebook: https://www.facebook.com/tereza37film/