Naslovnica EU UGNG: DRUŠTVO JEDNAKIH MOGUĆNOSTI – DOJMOVI KOMUNIKACIJSKE POSREDNICE

UGNG: DRUŠTVO JEDNAKIH MOGUĆNOSTI – DOJMOVI KOMUNIKACIJSKE POSREDNICE

646
0
Podijeli objavu

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška od ožujka 2019. godine provodi projekt „Društvo jednakih mogućnosti, UP.02.2.2.09.02.0002“, koji je odobren u sklopu otvorenog poziva Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II, raspisanog u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, kojeg je provelo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Kako se naš projekt bliži svom kraju, ovaj se mjesec pozdravljamo i s našom drugom komunikacijskom posrednicom koja završava s radom na projektu. Tom smo prilikom željeli ispitati njene dojmove o tome kako joj je bilo raditi na projektu i pomagati osobama oštećena sluha.

  • Verena Matijašević Biro na projektu je zaposlena kao komunikacijska posrednica i pružala je uslugu tumačenja i prevođenja za ukupno 15 krajnjih korisnika i korisnica, a o iskustvu rada nam je rekla: “Počevši raditi u Udruzi gluhih i nagluhih na projektu „Društvo jednakih mogućnosti“, meni su se otvorila jedna nova vrata. Rekla bih, put u nepoznato. Nikada se nisam susrela sa gluhim osobama do tada, te kao i mnoge čujuće osobe, nisam znala na koje prepreke gluhi nailaze u današnjem svijetu. Radeći na projektu, učeći znakovni jezik taj svijet me polako obuzeo i postala sam dijelom njihove zajednice na što sam izuzetno ponosna. Svakim danom naučim nešto novo, što o njima, što o sebi. Osjećaj da si nekome pomogao je najljepši na svijetu i ispuni srce više nego bilo što materijalno. Još je puno učenja ispred mene, no dok imam njih kao učitelje, znanja se ne bojim. Nadam se da će se ovakav tip usluge nastaviti jer teško je biti gluh u svijetu čujućih, a naša im je pomoć itekako potrebna.”

Verena, isto kao i njena kolegica Dorica, smatra kako je iznimno važno osigurati ovu vrstu podrške gluhim i nagluhim osobama kako bi ravnopravno sudjelovali u životu zajednice.

Podsjetimo, projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda. Vrijednost projekta je 971.630,00 hrk, sa stopostotnim intenzitetom potpore, a projekt traje do sredine srpnja 2021. godine.

Izvor: UGNG