Naslovnica EU ŠUG NG – LJETNI ŠPORTSKI KAMP 2021. “ONE WORLD, ONE LOVE, ONE...

ŠUG NG – LJETNI ŠPORTSKI KAMP 2021. “ONE WORLD, ONE LOVE, ONE COMMUNITY”

659
0
Podijeli objavu

Epidemija koronavirusa koja pogađa sve dijelove svijeta i Hrvatske spriječila je Športsku udrugu gluhih Nova Gradiška u organizaciji Ljetnog kampa 2020. godine, no s obzirom na povoljniju epidemiološku situacija Ljetni športski kamp uspješno je održan ove godine, i to u periodu od 25. lipnja do 30.lipnja 2021.

Polazak je bio predviđen za 25. lipnja u jutarnjim satima, iz Nove Gradiške, odakle su sudionici autobusom krenuli prema mjestu održavanja Ljetnog kampa, dok je povratak bio rezerviran za 30. lipnja.

Ljetni športski kamp 2021. održao se u Selcu, za 20 osoba s invaliditetom (osoba oštećena sluha). Program kampa zamišljen je na način da je prijepodne rezervirano za neformalne edukacije pod vodstvom stručnog edukatora s iskustvom, dok se poslijepodne održavaju sportske i rekreativne aktivnosti koje predvodi stručni trener, odnosno voditelj aktivnosti.

Za sudionike je nabavljena oprema, s ciljem poboljšanja kvalitete održavanih aktivnosti. Sva oprema propisno je označena elementima vidljivosti i EU sufinanciranja.

Naši korisnici na projektu kvalitetno su iskoristili vrijeme koje su proveli zajedno u Kampu i družili se kroz sportske i edukativne radionice. Ako još k tome dodamo i vremenske uvjete koji su im išli prilog, lako je zaključiti da su proveli lijepih 6 dana u sunčanom Selcu. Korisnici su nam otkrili i zadovoljstvo cjelokupnim programom Kampa, smještajem, hranom, organizacijom i imaju interes za više ovakvih aktivnosti na kojima će se međusobno družiti, učiti i uključiti u sportske i rekreativne aktivnosti. Voditelji sportskih aktivnosti i neformalnih edukacija imaju dovoljno iskustva u svom radu i radu s osobama s invaliditetom pa je međusobna suradnja sa sudionicima Kampa bila na visokom nivou. Aktivnosti su se odvijale prema planiranom programu, a slobodno vrijeme iskoristili su za šetnju i druženje.

Projekt se provodi od 27. rujna 2018. do 27. rujna 2021. godine, a ukupna vrijednost je 1.497.955,00 kn. Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa sufinancira iznos od 1.273.261,75 HRK (85%), dok se obvezni nacionalni dio (15%) financira iz Državnog proračuna RH. Projekt se provodi u suradnji sa sljedećim partnerima: Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška, Udruga (na)gluhih osoba Videatur, Udruga slijepih Nova Gradiška, Kuglački klub „Obrtnik-bam“ Nova Gradiška, Industrijsko-obrtnička škola, Stolnoteniski klub „Strmac“ Nova Gradiška te Osnovna škola Ljudevita Gaja.

Cilj projekta je uključiti osobe s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u sportske i rekreativne aktivnosti, te na taj način ostvariti opću inkluziju marginaliziranih skupina u društvo.

Izvor: UGNG