Naslovnica NAJAVE MIRO KADOIĆ QUARTET – NASTUP VRSNOG JAZZ INSTRUMENTALISTA U SUBOTU U GRADKOM...

MIRO KADOIĆ QUARTET – NASTUP VRSNOG JAZZ INSTRUMENTALISTA U SUBOTU U GRADKOM PARKU

620
0
Podijeli objavu

Autor: Vladimir Đurasek

Za ovaj vikend dovodimo u goste vrsnog jazz multi-instrumentalistu Miru Kadoića sa svojim quartetom. Kadoić je diplomirao 1986. g. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu stekavši zvanje akademskog glazbenika – klarinetista. Glazbom se profesionalno počeo baviti ranih 80–tih svirajući u blues sastavima (Podroom Blues Band) te surađujući s pop–rock glazbenicima (Massimo Savić, Parni Valjak, Voodoobuddha i dr.).

Istodobno je započeo svirati u malim jazz sastavima. U nekoliko navrata boravio je u New Yorku gdje se usavršavao na Manhattan School of Music pod mentorstvom glazbenika Reggiea Workmana i Bluea Loua Marinija (Blues Brothers Band).

Nekoliko godina bio je solist i prvi saksofonist Plesnog orkestra Radio Zagreba. Istodobno je vodio male jazz sastave (Kadoić–Križić ansamble, kvarteti Mire Kadoića). 1993. g. postao je član Big Banda RTV Slovenija. Kao solist spomenutog orkestra muzicirao je s mnogim izvrsnim glazbenicima. Aktivan je sudionik slovenske i hrvatske glazbene scene, član je jazz sastava Boilers All Stars u kojem sudjeluje kao kompozitor, instrumentalist i aranžer. Početkom 90–tih vodio je kvintet u čijem su repertoaru velikim dijelom njegove kompozicije od kojih su neke inspirirane narodnom glazbom Balkana, ali i drugih, dalekih lokaliteta (Japan, Arapski poluotok, Afrika). Rezultat tog rada predstavljen je na samostalnom albumu Dry objavljenog u Ljubljani 1995. Usto, sudjelovao je u snimanju i mnogih drugih nosača zvuka.

Osnivač je jazz kvinteta TEN DIRECTIONS koji izvodi originalne kompozicije i moderne skladbe svjetski znanih autora kao što su Joe Henderson, Wayne Shorter i dr. Posebnu pozornost posvećuju boji zvuka i aranžmanima; 2002. osniva Mirokado orkestar u kojem nastupaju najbolji hrvatski i slovenski glazbenici. Nastupa u programima brojnih jazz–festivala (Ljubljanski Jazz Festival, Jazz Lent, Montreux Jazz Festival …).

Osim jazza sklada i klasičnu i filmsku glazbu. Njegove skladbe za klarinet postale su redovita literatura glazbenih škola, a zapažen je i njegov rad na dokumentarnom filmu Miroslava Mikuljana Čuvari mrtvih sela te filmu Tomislava Žaje Duh babe Ilonke. Kao bivši član big banda RTV Slovenije susretao se s aranžerima i autorima vrlo različitih stilskih usmjerenja od Herba Pomeroya, Billa Hollmana do Davida Murraya i Marie Schenider. To je ostavilo i trag u skladateljskom radu Mira Kadoića koji pokazuje podjednako zanimanje za tradiciju i inovaciju. Od 2005. godine redoviti je član Hrvatskog društva skladatelja.