Naslovnica EU UDRUGA STUDIO B – UVODNA KONFERENCIJA PROJEKTA “SAVLADAJ PREPREKE: OSNAŽI SE I...

UDRUGA STUDIO B – UVODNA KONFERENCIJA PROJEKTA “SAVLADAJ PREPREKE: OSNAŽI SE I OSTVARI NA TRŽIŠTU RADA” /VIDEO/

1186
0
Podijeli objavu
Josip Brozović

Udruga Studio B je u petak, 20. kolovoza, održala uvodnu konferenciju projekta „Savladaj prepreke: Osnaži se i ostvari na tržištu rada, UP.01.2.0.04.0021“.

Konferencija je održana u Restoranu „AS“ u Rešetarima. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici partnerskih organizacija i institucija – Dinko Glad iz HZZ-a PU Slavonski Brod i Krešimir Marošević ispred HZZ-a, Ispostave Nova Gradiška; Barbara Jurčević i Lidija Konjević ispred Općine Vrbje, Saša Cindrić ispred Općine Staro Petrovo Selo; Josip Bošnjak i Kristijan Baksa ispred Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška, te Vatroslav Babić ispred Udruge „Starci 2001“. Također, kao predstavnica suradničke organizacije konferenciji je prisustvovala Marija Jugović, ravnateljica CZSS Nova Gradiška. Nadalje, konferenciji su prisustvovali osobe zaposlene na projektu, suradnici naše organizacije, te predstavnici medijskih kuća.

Nakon uvodnih riječi, projekt su predstavili Josip Brozović, vanjski upravitelj projekta; Nikolina Jureković – savjetnica u projektu i predsjednica Udruge Studio B, Boris Lekić – koordinator marketinških aktivnosti, te Magdalena Poljac, koordinatorica obrazovnih aktivnosti.

Nikolina Jureković

Nakon predstavljanja projekta i planiranih ishoda, prisutnima se obratila i Barbara Jurčević, predstavnica partnerske organizacije – Općine Vrbje, koja je pohvalila rad naše udruge, te naglasila kako se Općina rado uključila u ovaj projekt jer na našem području ima dosta mladih kojima je ovakva podrška potrebna. Također je istaknula kako Općina surađuje s našom udrugom na nizu drugih projekata i aktivnosti, koji svi za cilj imaju povećanje kvalitete života stanovnika u ruralnom području.

Magdalena Poljac

Cilj projekta je identificirati 15 mladih osoba na području Brodsko-posavske županije (Nova Gradiška, Vrbje, Staro Petrovo Selo i okolne općine) koje pripadaju skupini NEET osoba, te ih obrazovati i ojačati za aktivno sudjelovanje. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.760.640,00 kuna sa stopostotnim financiranjem u sklopu Poziva „Pronađi me!” – provedba aktivnosti dosega i obrazovanja neaktivnih mladih osoba u NEET statusu“. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (8,11%) i iz Inicijative za zapošljavanje mladih (91,89%).

Boris Lekić

Projekt će trajati ukupno 24 mjeseca, do 6. srpnja 2023. godine. Kako bi se identificirale NEET osobe osnovan je mobilni tim koji će uspostaviti neposredan odnos s korisnicima u mjestima njihova okupljanja. Identificirani korisnici će se uključiti u 4 neformalne edukacije razvoja mekih vještina (pisanja životopisa i molbe za posao, radionicu izrade akcijskog plana potrage za poslom, razvoj informatičkih vještina, razvoj društvenih kompetencija) i 4 edukacije transverzalnih vještina (digitalni trening, ruralni razvoj i turizam, edukacija organizacijskih vještina i osobni branding) koje ne posjeduju što predstavlja smetnju u njihovoj integraciji na tržište rada. Upoznavanjem s Erasmus + programom dobit će mogućnost sudjelovati na međunarodnim treninzima koji će poticajno utjecati na NEET osobe u smislu povratka u formalno obrazovanje. Angažiranjem metora/savjetnika korisnicima će se omogućiti individualna podrška u cilju zapošljavanja, daljnjeg obrazovanja ili osposobljavanja. Za gluhe osobe angažirat će se tumač znakovnog jezika te psiholog za pružanje psihosocijalne podrške korisnicima. Sukladno preferencijama korisnika, uputit ćemo ih na verificirani program obrazovanja te ih tako vratiti u obrazovni sustav. Kroz poduzetnički trening korisnici će naučiti kako se samozaposliti i osnovati svoje poduzeće ili obrt. Redovnim informiranjem o tržištu rada korisnici će imati uvid u deficitarna zanimanja i na osnovu toga moći izabrati program osposobljavanja koji im najbolje odgovora.

Barbara Jurčević

Brodsko-posavska županija na čijem području djeluje prijavitelj i partneri prema Analizi koju je izradio Ekonomski institut Zagreb broji 1783 mlade osobe u statusu NEET-a. Od toga broje 69,9% se smatra neaktivnima. Naša udruga od osnivanja kontinuirano radi upravo s ovom skupinom, uključujući ih u provedbu različitih projekata i aktivnosti, kako bi ravnopravno i aktivno sudjelovali u društvenom životu. Ponosni smo na činjenicu kako je ovo jedini projekt u Brodsko-posavskoj županiji odobren na ovom Pozivu!

Projektne aktivnosti moći će se pratiti putem naše web i Facebook stranice, kao i putem Facebook stranice projekta; a svi zainteresirani mogu nas kontaktirati putem online kanala komunikacije kako bi se uključili u ovaj projekt.

Studio B