Naslovnica EU UDRUGA “STARCI 2001” – URUČENI PAKETI KRAJNJIM KORISNICIMA PROJEKTA „ZAŽELI – ŽENE...

UDRUGA “STARCI 2001” – URUČENI PAKETI KRAJNJIM KORISNICIMA PROJEKTA „ZAŽELI – ŽENE ZA ZAJEDNICU“

907
0
Podijeli objavu

Kao što smo pisali, kod podjele paketa s higijenskim potrepštinama krajnjim korisnicima projekta “Zaželi – žene za zajednicu” Udruge “Starci 2001”, vodi se načelom održivosti, i u komunikaciji s korisnicima potrepština i njihovim potrebama, naručuju se i slažu proizvodi u pakete. Tako je udruga i u kolovozu imala slučaj da je najtraženiji proizvod bio toaletni papir i papirnati ubrusi, što je i osigurano.

Povećan opseg posla oko spremanja zimnice, luka, branja i kuhanja rajčica, te uređenja okućnice zahtjeva i dodatne potrepštine za osobnu higijenu, ali i sredstva za čišćenje, tako da se povećala i količinu sapuna i sredstava za čišćenje poput sredstva za pranje suđa, podova i slično.

Krajnji korisnici sretni su jer ne moraju brinuti o tome hoće li uspjeti, fizički i financijski, spremiti onoliko zimnice koliko su zamislili, kao i hoće li skuhati onolike količine rajčica koje su zamislili. Uz pomoć njihovih gerontodomaćica svaki je posao lak, brz i jednostavan. Mi smo izuzetno sretni i ponosni jer smo im to omogućili i nadamo se da će se suradnja i dobar odnos između krajnjih korisnika i gerontodomaćica nastaviti i tijekom ostatka provedbe projekta.

U razgovoru s korisnicima na temu koliko im je važno da su im mjesečno osigurani paketi s higijenskim potrepštinama, kažu da im je to od neizmjerne važnosti jer više ne brinu o tome hoće li im koji proizvod nedostajati i što je još važnije, hoće li si ga moći priuštiti s obzirom na skromna primanja koja imaju.

Gerontodomaćice navode kako se i krajnji korisnici vode načelom održivosti, te racionalno koriste sve potrepštine.

Kad bi se takav model ponašanja preslikao na širu zajednicu, ne sumnjamo kako bi živjeli u puno ljepšem i održivijem društvu, a ogromne količine otpada bi se drastično smanjile. Ovo je samo još jedan od primjera kako naši stari, koji nužno i nemaju potrebna znanja o sadašnjem stanju ekologije, znaju kako je jednostavnost najvažnija i koliko je gomilanje nepotrebnih stvari zapravo štetno.

Zaključak je kako čak i krajnji korisnici pomažu ostvariti horizontalna načela postavljena u samom projektu, a koja se tiču zaštite okoliša, što svakako daje jednu dodanu vrijednost čitavom projektu.

Projekt „Zaželi – žene za zajednicu, UP.02.1.1.13.0198“, sufinancirala je Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.349.278,35 kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava. Trajanje projekta je 18 mjeseci.

Izvor: Udruga “Starci 2001”