Naslovnica NAŠE ZDRAVLJE PROMJENOM NAVIKA DO BOLJEG ZDRAVLJA

PROMJENOM NAVIKA DO BOLJEG ZDRAVLJA

1713
0
Podijeli objavu
Foto: Dejan Ivanković / novagradiska.eu

Može li se zaista promjenom loših navika, koje smo polako stekli tijekom života, zaista bitno utjecati na naše zdravlje, raspoloženje i duljinu života? Odgovor na to pitanje je težak i potrebno je mnogo tumačenja i SAVJETA koje nitko ne voli čuti jer zdravi ljudi nemaju ni potrebu ni vremena za zdravlje. Samo bolesni trebaju zdravlje i zato najčešće liječnički savjeti zdravima nemaju učinka.

Psiholozi različitim testovima nisu uspjeli otkrili da u ljudima, dok su zdravi, uopće postoji potreba da budu zdravi. Unatoč tomu, pokušat ću u ovoj rubrici navesti brojne savjete koji, ako se prihvaćaju, mogu dovesti do boljeg zdravlja, zadovoljstva i duljeg, zdravijeg života, koji se svakodnevno sastoji od malih stvari. Kako ćemo se osjećati u svojoj koži i hoćemo li biti zadovoljni svojim zdravljem u životu ovisi o tome koliko smo spremni mijenjati loše navike i prihvaćati prijedloge koje ću u većem broju ovdje navesti.

Na vama ostaje koliko će biti usvojene u svakodnevnom životu i koliki će učinak oni ostaviti na vaše fizičko i psihičko stanje. Nađimo vremena za započinjanje brige o svomu zdravlju i svakodnevnim pogreškama jer je održavanje zdravlja zaista lako!

  1. Planirajte kratkotrajne odmore u radu. Srce radi najracionalnijim radom u prirodi. Ono radi kratko, stane, pa se odmori i opet kratko radi neprekidno i stotinu godina. Usvojimo takav način rada.
  2. Naučite se opuštati jer smo stalno fizički i psihički napeti. Zdravo opuštanje poznaju samo mačke jer se potpuno omlohave, a kada je potrebo trenutačno su spremne na akciju – jer su relaksirane.
  3. Ne zaboravite koristiti svoja pluća! Kad smo umorni ili pod stresom naše disanje se mijenja, u zabrinutosti se čak na kraće vrijeme i prekida ili prestaje pa dobivamo manje kisika. Udahnite kroz nos duboko 2 do 3 puta polagano šireći prsište-pluća prema trbuhu nekoliko puta na dan. Pokušajte!
  4. Slušajte svoje tijelo. Uspravite se, istegnite, rotirajte glavu nekoliko puta, izbjegavajte dugo sjedenje, češće ustanite – to opušta ukočene mišiće. Češće promijenite položaj tijela, ne sjedite dugo prekriženih nogu. Pogrbljeni stav iznad stola usporava disanje i iscrpljuje.
  5. Otkrijte što vas istinski iscrpljuje, a usredotočite se na ono što volite i što vas pokreće. Pazite što, kada i kako govorite. Izbjegavajte reći “preteško je”, radije izaberite “izazovno je”. Izbjegavajte beskorisna razmišljanja, posebice ona o prošlosti, stvorite novu ideju. Uvjerite svoj mozak da je sve pod kontrolom. Izazovno je gledati izlazak sunca, šetati vrtom, provozati se biciklom, slagati filatelije ili fotografije, slušati omiljenu glazbu, rješavati križaljku itd.
  6. Ne ostavljajte ništa za sutra! Svako vam odgađanje krade vrijeme i energiju, opterećuje vas i iscrpljuje mislima što još morate napraviti. Obračunajte se odmah s napola završenih poslovima i rasteretite se te brige i tog trajnog stresa.
  7. Kad ste umorni, prevarite svoje tijelo, ponašajte se kao da vam je radna energija 100%! Ova metoda uvijek pali. Pročitajte ovdje raniju rubriku o zamoru, umoru i premoru!
  8. Izbacite kradljivce vaše energije! Pušenje vam oduzima kisik i vitamin C, više kave i indijskog čaja vas dehidriraju te tijelo trpi zbog manjka tekućine i izazvanog umora. Alkohol ubija neophodne vitamine i minerale, ali i vaš džep. Zato ih zamijenite s biljnim čajevima i svježim voćnim sokom. Instant kava ne utječe na kolesterol, ali vrhnje da.
  9. Posegnite češće za čašom svježe vode jer srce mora snažnije pumpati gustu krv i brže se zamara kad je u tijelu manje tekućine. Voda je poput ulja u motoru. Osigurajte da u vašemu tijelu sve teče glatko i da se lako prenose hranjive tvari i energija kroz cijelo tijelo. Pijte vodu – negaziranu i barem 2 litre tekućine dnevno!
  10. Ništa nije važnije od dobrog sna! Spavajte manje po danu. Otkrijte kad vaš biološki sat nagovijesti potrebu za snom. Ne idite u krevet odmah nakon večere nego tek 2 sata poslije. Ne štedite ostvariti udoban krevet, bez perja. Soba gdje spavate neka bude u potpunom mraku što stvara čvrst i zdrav san. Par kapi lavande na jastuku i ujutro ste spremni za novi dan. Izaberite odgovarajući jastuk i neće biti bolova u vratu.
  11. Dok se prije spavanja tuširate igrajte se mlazom vode kao masažerom, jačinom mlaza i toplinom. Stavite zapešća pod hladnu vodu.
  12. Samo djeca znaju da se tajna beskrajne energije skriva u bezbrižnosti. Ona ne brinu što će biti sutra te se igraju veselo u sadašnjosti. Naučimo od njih da se samo mali dio stvari oko kojih se brinemo zaista i dogodi. Zato se djeca rijetko žale na umor. Vratite se u djetinjstvo, šetajte bosi po travi, igrajte se loptom s djecom, popodne pogledajte crtani film…
  13. Bježite od gnjavatora. Neke osobe iscrpljuju, žale se i uvijek govore samo o svom problemu. Ne dopustite da vam rasipaju energiju.
  14. Energijom do nove energije. Deset minuta oštrog hoda u udobnim cipelama ili tenisicama, kratka vožnja biciklom i par minuta uz stepenice podarit će vam energije za sljedeća 2 sata lakog koraka. Trideset minuta žustrim hodom smanjuje rizik od srčanog udara za 45%! Odvojite pola sata dnevno za sebe.
  15. Doručkujte kao kralj! Malo osoba danas doručkuje. Preskočite li doručak tražite od svog tijela da proživi dan “bez goriva”. Odaberite musli, tost, zobene pahuljice i slično i “jurit ćete” punom parom. Navečer uzmite mali obrok i nećete se debljati u snu. Bolje je pravilno i manje jesti nego puno bolovati! Držite se pravila – kad hrana najviše prija – treba prestati!
  16. Grickajte! Jedite malo, ali često. Svaka tri sata uzmite 3 zalogaja. Izbjegavati slatke i kalorične grickalice! Gladovanje i duge stanke između obroka izazivaju pad šećera u krvi, a posljedice su manjak energije i veća želja za hranom.
  17. Vitamini su dobri protiv umora i deficita vitalnih čimbenika, ali ne u tabletama! Vitamin B12 uklanja umor i slabokrvnost. Najbolje je uzimati vitamine iz hrane kao što su riba, mliječni proizvodi, jaja, soja, haringa ili losos, bobičasto voće, mango, kiwi, agrumi, obojeno povrće, češnjak i povremeno crveno meso i teleća jetra.
  18. Ljubomorno čuvajte svoje vrijeme. Uštedite dragocjenu energiju provodeći manje vremena s ljudima do kojih vam nije stalo samo zato što se to od vas očekuje, a više s onima koje volite. Kad nešto ne želite raditi uživajte u tomu da kažete NE!
  19. Pjevajte, vodite ljubav, budite “pop zvijezda” na 5 minuta! Slijedite mirise, kupite cvijeće, stavite kap mirisnog ulja u kupku. To je aromaterapija. Iskoristite njezinu moć.
  20. Smijte se, smijte se, smijete se! Smijeh oslobađa hormone endorfine koji stvaraju dobro raspoloženje i jačaju energiju. Sjetite se kad ste se zadnji put pošteno nasmijali? Družite se s onima koji vas mogu dobro nasmijati, pogledajte komediju ili pročitajte šaljivu literaturu. Poštovani čitatelji, 20 prijedloga izgleda suvišno, ali, ako bolje razmislimo, ovi savjeti traže samo male promjene u životu. Mijenjate li svakodnevno svoje pogrešne navike puno ulažete u svoje zdravlje.

Piše: mr.sc.Dragoljub Kocić,dr.med.internist,emeritus