Naslovnica GRAD ODRŽANA RADIONICA “KAKO JE UGODNO ŽIVJETI U ...

ODRŽANA RADIONICA “KAKO JE UGODNO ŽIVJETI U PAMETNIM GRADOVIMA” /PHOTO/

526
0
Podijeli objavu

U ponedjeljak 11. lipnja u organizaciji Gradske knjižnice Nova Gradiška, mladi Novogradiščani, učenici osnovnih škola, potaknuti voditeljem ove kreativne radionice nastojali su se duhovno i kreativno izraziti i reći što misle o navedenoj temi.

Goran Bašić, voditelj radionice, približio je djeci funkciju i svrsishodnost tzv. Pametnih gradova, te na taj način učenicima približio budućnost u kojoj već i živimo.

Nika Bušić, učenica 7. razreda, Matija Radošić, učenica 3. razreda i Petar Grgić, učenik 3. razreda svoja su razmišljanja pretočili u probrane članke iz časopisa koji su prezentirali ovu vrlo ozbiljnu temu. Dotakli smo se u ovoj kreativnoj radionici brojnih segmenata koji danas čine suvremeni ugodan život, a donedavno ih nije bilo – komunikacije među ljudima i vršnjacima pametnim telefonom, knjižničarka Renata Matijašević predočila je učesnicima kreativne radionice stari, fiksni, telefon i njegove tehnološke dobre i loše strane. Svi osnovci složili su se da im više odgovara kretanje i druženje s prijateljima uz igru no stroga pandemijska ograničenja.

Razgovaralo se o gradskom prometu i povezanosti našeg grada sa drugim gradovima. Usporedbom raznih prijevoznih sredstava uočili su napredak vozila na struju u svim segmentima – i električnih vlakova i tramvaja ( pogledajte naslovni plakat) i na kraju električnih automobila. Također su se dotakli smo se prometa u gradu i zaključili da su kružni tokovi sretnije i spretnije rješenje od stajanja na semaforima. Sožili su se da živimo u gradu gdje su čist zrak i pitka voda vrijednosti koje nemaju cijenu. Dotakli i predstojeće zime te prisjetili kako je ugljen u prošlosti zagađivao okoliš.

Gradska knjižnica NG i Dejan Ivanković