Naslovnica OPĆINE OPĆINA VRBJE – OBILJEŽEN DAN OPĆINE i PREDSTAVLJENI BROJNI REALIZIRANI I BUDUĆI...

OPĆINA VRBJE – OBILJEŽEN DAN OPĆINE i PREDSTAVLJENI BROJNI REALIZIRANI I BUDUĆI PROJEKTI /VIDEO + PHOTO GALERIJA/

773
0
Podijeli objavu

Općina Vrbje jučer je, prigodno na blagdan Svetog Roka, obilježila Dan općine. U 10 sati, ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, položeni su vijenci i zapaljene svijeće svima koji su živote dali da se danas dostojno slavi spomenuti blagdan Vrbja i okolice.

Nakon odavanja počasti poginulim braniteljima uslijedila je sveta misa i svečana sjednica Općinskog vijeća.

Na cijelokupnoj ceremoniji uz domaćine i članove Općinskog vijeća, nazočili su i brojni gosti na čelu sa županom Brodsko-posavske županije Danijelom Marušićem koji je svim žiteljima općine uputio prigodne čestitke, kao i načelnici općina Cernik, Okučani i Gornji Bogićevci, te ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška Dr. Josip Kolodziej.

Premda je riječ o maloj slavonskoj općini, njeno vodstvo pametnim i racionalnim upravljanjem, te provedbom različitih projekata i programa usmjerenih poboljšanju kvalitete života stanovništva, opravdava njeno postojanje i djeluje u smjeru ravnomjernog regionalnog razvoja kojeg je lokalna samouprava pokretač i nositelj.

Načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić osvrnuo se na razdoblje od proteklih godinu dana i najavio buduće projekte:

Redovnim praćenjem rada Općine vidljiva su kontinuirana infrastrukturna ulaganja i provedba različitih projekata. Od infrastrukturnih projekata provedenih u proteklih godinu dana u Općini ističu uvođenje LED javne rasvjete u Bodovaljcima za koje je osigurana potpora Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, zatim izgradnja pješačkih staza u naselju Bodovaljci koja je u završnoj fazi, za što je također osigurana potpora kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Ove je godine uređen i stavljen u funkciju Društveni centar Bodovaljci kroz model javno-civilnog partnerstva, a snažnu potporu Općina pruža sportskoj infrastrukuri na području općine, te je kandidiran projekt uređenja prostorija NK Bodovaljci.

Također, opremljeno je dječje igralište u Mačkovcu po najmodernijim standardima sigurnosti djece, za što je osigurana potpora iz europskih fondova. Nadalje, sukladno smjernicama Zakona o održivom gospodarenju otpadom naša je Općina ove godine zaprimila isporuku kanti za odvajanje otpada, i to plavih za papir i žutih za plastiku, za sva kućanstva na području općine. Nakon uspješne nabave mobilnog reciklažnog dvorišta, podjela spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, još je jedan korak ka smislenoj i učinkovitoj provedbi zelenih javnih politika, čemu naša Općina teži. Uz navedeno, redovno se i pravovremno uređuju i održavaju poljski putevi, kako bi se zadovoljile potrebe poljoprivrednika s jedne strane, a s druge strane pružila potpora zelenom gospodarskom razvoju. Također prijavljen je projektni prijedlog kojim će se realizirati izgradnja višenamjenskog društvenog objekta u Vrbju kojim ćemo zadovoljiti obrazovne, kulturne i društvene potrebe stanovnika cijele općine.

Iz Općine ističu kako su partneri nekoliko društvenih projekata koje provode OCD-i s područja naše općine i šire, od čega naglašavaju provedbu projekta „RU:TOPIArazvoj zajednice po mjeri mladih“ putem kojeg će izraditi prvi Akcijski plan za mlade u našoj općini, odnosno lokalnu javnu politiku usmjerenju kreiranju mjera s ciljem poboljšanja kvalitete života mladih, te projekt „Budimo zdravi – birajmo zdravlje“ putem kojeg su već u prvoj aktivnosti dosegli više od 50 korisnika, što dokazuje važnost provedbe ovakvih projekata u manjim ruralnim zajednicama kako bi se mještanima općine izjednačila dostupnost zdravstvene zaštite i preventivnih zdravstvenih programa kakve imaju stanovnici urbanih sredina.

Također, ove će se godine, 19. kolovoza, održati manifestacija „Ritam mladih“ na malonogometnom igralištu u Vrbju, a riječ je o cjelovečernjem koncertu dobro poznatog benda Vatrogasci, koja se organizira povodom Međunarodnog dana mladih, i uključena je u međunarodni program Europske godine mladih.

Općina kontinuirano ulaže vlastita sredstva u izrade projektne dokumentacije kako bi prilikom raspisivanja novih poziva iz nacionalnih i EU fondova imali projekte u visokoj fazi spremnosti, te planiraju uvođenje LED rasvjete u sva naselja općine, projekte usmjerene podizanju kvalitete života svih mještana – od nadogradnje dječjih igrališta, izgradnje pješačkih staza, podizanja brige o starijima i nemoćnima kroz socijalne programe i uspostavu socijalnih usluga za starije osobe, itd.

Na kraju svečanosti, nije izostao ni tradicionalno pečenje vola i večernja zabava uz Legatto band.

Igor Jurišić, načelnik općine Vrbje
Pavo Klarić, načelnik općine Gornji Bogićevci
Milan Brkanac, predsjednik Općinskog vijeća