Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti ŽUPAN MARUŠIĆ – OPĆINE SE NEĆE UKIDATI NEGO ĆE SE FUNKCIONALNO SPAJATI...

ŽUPAN MARUŠIĆ – OPĆINE SE NEĆE UKIDATI NEGO ĆE SE FUNKCIONALNO SPAJATI /VIDEO/

915
0
Podijeli objavu

Ukidanje, reorganizacija, odnosno spajane nekih općina već je godinama tema koja se provlači od izbora do izbora. O toj sve aktualnijoj tematici pitali smo za mišljenje i stav župana Brodsko-posavske županije i predsjednika Zajednice županija Danijela Marušića prigodom Dana općine Vrbje.

  • “Ovo je sve aktualnija tema koja se, moram to napomenuti, i opet moram istaknuti da se to ne odnosi na ukidanje postojećih općina. Da bi se jedna općina pravno ukinula, to je jedan dug put kojeg o kojem odlučuje i referendum građana, sabor, mijenjanje ustava i zakona.
    Rade se prijedlozi da stanovnici općina dobiju bolju uslugu.
    Od funkcionalnog spajanja općina bi koristi imale brojne male općine jer bi im to omogućilo da dijele određene poslove, poput recimo komunalnih redara, računovodstva i tako uštede troškove za koje je moguće i povući određena europska sredstva. Mnoge općine već surađuju na takav način, npr. oko školstva, komunalnog redarstva…
    Uskoro ćemo imati sastanak sa općinskim načelnicima jer bi bilo šteta ne povući europski novac za određene zajedničke mjere i projekte.
    Općine na ovaj način neće izgubiti svoju osobnost i pravni status, ne ukidaju se, ali se mogu funkcionalno spojiti.
    Na primjer, svaka općina ima svog komunalnog redara. Neke će se usluge spojiti i zašto ne bi četiri do pet općina imali jednog, kao i pitanje predškolskog odgoja i niza drugih stvari.
    Općina Vrbje tako je nešto već provodi, što je za svaku pohvalu baš kao i brojni realizirani projekti koji svakodnevno podižu standard življenja u ovom dijelu Slavonije”.
    – kazao je Marušić.
  • VIŠE U VIDEO SNIMCI:

Na istu temu se osvrnuo i načelnik općine Vrbje Igor Jurišić.

Na kraju možemo zaključiti da će se općine, po uzoru na svjetske gospodarske trendove, spajati u svojevrsne “Joint venture alijanse” da bi lakše mogle podnijeti izazovna vremena u kojima se nalazimo, a samim time bi bolje egzistirale u aplikacijama na europske projekte.

No, treba podsjetiti da u takvim suradnjama, rečeno ekonomskim riječnikom, uvijek više “dionica”, tj. uloga, ipak imaju veće općine.

No, svakako treba pohvaliti ovu logičnu inicijativu, a ostalo je na dogovoru općinskih načelnika da se ova zamisao realizira fer način i na jednaku korist žitelja svake općine.