Naslovnica GRAD NOĆ KNJIGE 2023. – ODRŽANA RADIONICA NA TEMU UMJETNE INTELIGENCIJE ZA ČISTA...

NOĆ KNJIGE 2023. – ODRŽANA RADIONICA NA TEMU UMJETNE INTELIGENCIJE ZA ČISTA MORA I OCEANE

340
0
Podijeli objavu

U okviru Noći knjige 2023., u organizaciji Gradske knižnice Nova Gradiška realizirana je radionica “Umjetna inteligencija za čista mora i oceane”. Na ovu globalno aktualnu temu kao moderator odazvala se višegodišnja suradnica Gradske knjižnice informatičarka Kristina Šlišurić koja je uz učiteljicu Dunju Vidošić Rapić i Renatu Matiješević učenicima 3. razreda OŠ Ljudevita Gaja približila svijet umjetne inteligencije te na praktičan način prikazala kako ista može pomoći ljudima da na pozitivan i svrsishodan način djeluju i uporabljuju ovu tehnologiju za dobrobit okoliša.

Radionica je održana povodom obilježavanja Noći knjige 2023. Ovogodišnja Noć knjige donosi temu Sanjaju li roboti električne knjige? I propitkuje fenomen umjetne inteligencije koja unosi promjene u naše živote. Iz tog razloga i naša radionica upoznaje najmlađe sa strojnim učenjem – trenirat ćemo robota i umetnu inteligenciju za prepoznavanje otpada u morima i oceanima i osvijestiti kod učenika problem zagađenja okoliša te mogućnosti umjetne inteligencije da pomogne u čišćenju mora i oceana.

Na radionici su polaznici upoznali pojam umjetne inteligencije i najosnovnije koncepte na kojima ona radi. Upoznat su pojam strojnog učenja i programirali odnosno trenirali virtualnog robota da u moru i oceanu prepozna odbačeno smeće. Kroz navedeni postupak polaznici su osvijestili pojam strojnog učenja i njegovu važnost u treniranju strojeva kada želimo da prepoznaju određene objekte. Osim što smo naučili robota da prepozna ribe i razlikuje ih od otpada u oceanima, umjetna inteligencija i strojno učenje pomoći će nam i da treniramo robota za prepoznavanje različitih oblika i boja riba i drugih živih bića u oceanu. Prvo su polaznici klasificirali predmete kao “ribe” ili “ne ribe” kako bi pokušali ukloniti smeće iz oceana. Zatim su proširili svoj skup podataka za obuku kako bi uključili druga morska stvorenja koja pripadaju vodi. U drugom dijelu aktivnosti polaznici su odabrali vlastite oznake koje će primijeniti na slike nasumično generiranih riba. Ovi se podaci o obuci koriste za model strojnog učenja koji bi zatim trebao moći sam označavati nove slike.

Radionica je slijedila gotov plan poučavanja aktivnosti Hour of Code – AI for oceans dostupan na poveznici. Nakon završenog treniranja, svi polaznici dobili su certifikate. Na kraju radionice koristeći mogućnosti umjetne inteligencije na pripremljenoj digitalnoj Padlet ploči postavili su slike kako se osjećaju – oni su pisali, a UI je pronašla prikladne fotografije. Padlet ploča dostupna je na poveznici: https://bit.ly/gkngUI2023

Radionici su prisustvovali učenici 3. razreda OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška sa svojom učiteljicom Dunja Vidošić Rapić. Radionicu je pripremila i vodila učiteljica informatika Kristina Slišurić uz pomoć knjižničarke Renate Matijašević.