Naslovnica GRAD NOĆ KNJIGE 2023. – PROGLAŠENI NAJČITATELJI DJEČJEG ODJELA GRADSKE KNJIŽNICE /PHOTO/

NOĆ KNJIGE 2023. – PROGLAŠENI NAJČITATELJI DJEČJEG ODJELA GRADSKE KNJIŽNICE /PHOTO/

455
0
Podijeli objavu

Najmasovnija nacionalna manifestacija koja promiče knjigu i kulturu čitanja 12. godinu zaredom „Noć knjige“, svečano je otvorena i u Gradska Knjižnica NG 21. travnja (na Dan hrvatske knjige) točno u podne dodjelom priznanja najčitateljima i najčitateljicama Odjela za djecu. Ovogodišnja manifestacija temom umjetna inteligencija – Sanjaju li roboti električne knjige? opravdano propitkuje što će se dogoditi s ljudskom inteligencijom ako računala budu pisala knjige, a roboti ih čitali umjesto nas?

Za jedanaestero „Najčitatelja i najčitateljica“ Odjela za djecu GKNG koji su pročitali najveći broj knjiga u 2022. godini straha nema. Zašto? Upravo to najbolje znaju njihovi roditelji, bake i djedovi koji ih potiču na medij knjige jer „djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle“.

NAJČITATELJI I NAJČITATELJICE ODJELA ZA DJECU GKNG U 2022. GOD.:

1. VID SLIŠURIĆ (uč. 2. a r. OŠ Ljudevita Gaja) 174 pročitane knjige

2. BARTOL PRPIĆ (uč. 4. a r. OŠ Ljudevita Gaja

3. BARBARA FUNES (5 god.)

4. LIAM VUKOVIĆ (6 god.)

5. LOVRO MIHIĆ (6 god)

6. PATRIK TERZIĆ (uč. 2. a r. OŠ „Mato Lovrak“

7. INES IVANETIĆ (6 god.)

8. NIKO CAPAN ( 6 god.)

9. DOMINIK BARTOLOVIĆ (5 god.)

10. ENA SENIĆ (7 GOD.)

11. LAURA ERŽIĆ (5 god.) (Ena i Laura su pročitale isti broj knjiga).

Osim priznanja, djeca su na poklon dobila i personalizirane eko torbe (sponzor „Moira“ obrt za proizvodnju odjeće, dizajn: Ajna Prstačić Vuković) kako bi skrenuli pozornost na Dan planete zemlje (22. travnja) i utjecali na globalnu svijest očuvanja okoliša te takvim poklonom ostavili neizbrisivi trag na ovaj iznimni događaj.

Prekrasno je bilo gledati Odjel za djecu koji je bio dupkom pun jer svi prisutni su došli baš zbog njih kako bi ih poticali, bodrili i nagradili pljeskom. Ovim putem se zahvaljujemo i predstavnicima Grada Nova Gradiška (koji je pokrovitelj manifestacije) voditeljici Odsjeka za društvene djelatnosti Mihaeli Đeraj i višem stručnom suradniku za protokol, sportska i društvena događanja Marku Ćosiću, učiteljici razredne nastave OŠ Ljudevita Gaja Tereziji Višić, učiteljici razredne nastave OŠ „Mato Lovrak“ Ireni Barić, predstavnicama DV Nova Gradiška (vrtić „Radost“ i „Maslačak“ ) pedagoginji Ivoni Butumović i psihologinji Tajani Juraković.

Manifestacija „Noć knjige“ imala je i humanitarnu notu. Preko šezdeset udomljene djece s područja Nove Gradiške dobilo je besplatno članstvo u GKNG. Ovo je druga godina zaredom kako darujemo ovu posebnu skupinu djece čiji je inicijator bila knjižničarka i udomiteljica Renata Matijašević. Članske iskaznice su preuzele predstavnice Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb Podružnica Nova Gradiška, tim za udomiteljstvo: soc, radnica Vedrana Stanišić Ivanović i psihologinja Manuela Stinavić te predsjednica županijske Udruge udomitelja „Leptirić“ i Udruge udomitelja Republike Hrvatske. Kako je naglasila voditeljica programa knjižničarka Renata, GKNG ne može financijski parirati s „velikim“ knjižnicama, ali velikim entuzijazmom i svojim nesebičnim zalaganjem knjižničnog tima (Biljana Dakić, Goran Bašić, Mirjana Pranjić, Renata Matijašević, Anka Višić) na čelu s v.d. ravnateljice Ernestinom Straga Šašić, može ponosno stajati rame uz rame s bilo kojom knjižnicom diljem Lijepe naše te su i ove godine pripremili sadržajno bogati program „Noći knjige“ čije se obilježavanje nastavlja sve do 24. travnja.

Tekst: Renata Matijašević / Foto: Dejan Ivanković