Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti RASTU BROJKE U KONTINENTALNOM TURIZMU – NOVI ZAKON O TURIZMU NA SNAZI...

RASTU BROJKE U KONTINENTALNOM TURIZMU – NOVI ZAKON O TURIZMU NA SNAZI OD SLJEDEĆE GODINE

386
0
Podijeli objavu

Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održana je u četvrtak 1. lipnja u novootvorenom Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije. Uvodno je pozdravio domaćin sjednice, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

  • „Drago mi je da vas mogu pozdraviti u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije, novom, modernom i strateški vrijednom objektu koji će gospodarsku aktivnost istoka Hrvatske podići na višu razinu, omogućiti reprezentativne sajamske priredbe, poduzetnička, kongresna, savjetodavna i druga stručna okupljanja, biti mjesto gospodarskih susreta, ali i zabavnih i tradicijskih skupova i manifestacija“, istaknuo je Anušić.

U nastavku sjednice raspravljalo se o održivom turizmu te odgoju i obrazovanju, s naglaskom na županije kao osnivače većine škola. Novi Zakon o turizmu predstavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

  • „Isto tako kako je važan turizam u jadranskim županijama, važan je i na kontinentu. Upravo zato, novim Zakonom svaka će županija moći održivo upravljati svojim destinacijama, a definirane su i uloge župana s obzirom na to da su oni predsjednici regionalnih turističkih zajednica. Predstavljeni su alati kojima su županijama na raspolaganju unutar novog zakona koji su će stupiti na snagu početkom iduće godine“, rekla je ministrica Brnjac.

Strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine naglasak stavlja i na razvoj kontinentalnog turizma, odnosno cjelogodišnjeg ravnomjerno razvijenog turizma. Kroz planove upravljanja županije će sastavljati listu strateških projekata za razvoj županija prema kriterijima održivosti te zelene i digitalne tranzicije. Oni će biti povezani uz Fond za turizam, odnosno izvor financiranja te će biti važni za razvoj cjelokupnog turizma.

Kontinentalni dio hrvatske bilježi povećanje broja turista. „U prvih 5 mjeseci u Osječko-baranjskoj županiji ostvareno je 17% više noćenja u odnosu na prošlogodišnju rekordnu godinu. Broj dolazaka porastao je za 20%. Posebno treba istaknuti porast stranih gostiju (čak 46% više noćenja i 40% više dolazaka), a bilježimo i rekordan broj kreveta na području županije. Stoga nam je razvoj kontinentalnog turizma iznimno važan i drago mi je da ministarstvo turizma prepoznaje potencijal kontinentalnih destinacija Hrvatske“, poručio je Anušić.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić ističe da su župani s ministricom Brnjac razmijenili dojmove o novome zakonu te ga ocijenili pozitivnim.

  • „Kontinentalnim županijama ovaj zakon ostavlja održive resurse i ono što je bitno, u punom zamahu se na nacionalnoj razini promovira i kontinentalni turizam kao vrlo važna grana gospodarstva.“ – istaknuo je Marušić.