Naslovnica OPĆINE Cernik VZS: ZAVRŠEN 5,5 MIL. € VRIJEDAN UPOV AGLOMERACIJE NOVA GRADIŠKA /VIDEO/

VZS: ZAVRŠEN 5,5 MIL. € VRIJEDAN UPOV AGLOMERACIJE NOVA GRADIŠKA /VIDEO/

403
0
Podijeli objavu

Vodovod zapadne Slavonije d.o.o. je proveo projekt izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) aglomeracije Nova Gradiška u sklopu projekta „Razvoj vodno komunalne infrastrukture Nova Gradiška – 2. faza“ vrijednog 143 milijuna kuna putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Izgradnja pročišćivača je bila završna faza projekta.

Projekti u sustavu vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda omogućuju infrastrukturni razvoj i ostvarivanje preduvjeta za visoki standard života stanovnika te razvoj gospodarskih potencijala. Kao završna faza EU projekta „Razvoj vodno komunalne infrastrukture Nova Gradiška – 2. faza“ gradio se uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) aglomeracije Nova Gradiška vrijedan 5.533,300 mil € (41.690.653 kn bez PDV-a). Danas, 27. lipnja 2023. godine održana je završna konferencija za medije na kojoj je direktor Vodovoda zapadne Slavonije Davor Rukavina rekao:

  • „Projekt aglomeracije Nova Gradiška počeo je još davne 2010. godine od kada se puno toga promijenilo. Iako je faza realizacije projekta krenula u najgorem razdoblju pandemije, danas smo došli do krajnje točke uz predan rad cjelokupnog tima te veliku pomoć Hrvatskih voda. Ovime završava i cjelokupni projekt aglomeracije Nova Gradiška.“
  • „Ovo je jedan od projekata koji je u pravom smislu riječi pokazao što se može u zajedništvu napraviti. Suradnjom su došli do sjajnih rezultata i zajedno s projektom su napravili nešto ispred vremena, a to je objedinjavanje javnih isporučitelja vodnih usluga. Ovu reformu ovdje su prepoznali prije nekoliko godina i to je bio preduvjet za povlačenje europskih sredstava. A sada je ovo pretpostavka za daljnji gospodarski rast novogradiškog kraja u budućnosti te jamstvo novog, zdravog i ekološki čistog života“, naglasio je Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda. UPOV je projektiran na treći stupanj pročišćavanja, što znači da se, uz uklanjanje grubih čestica, pijeska i masti, iz otpadne vode uklanjaju dušik i fosfor. Uređaj je dobio uporabnu dozvolu 7. travnja 2023. godine. Realizacijom ovog projekta svi će stanovnici imati pristup zdravstveno ispravnoj vodi, a otpadna voda će biti zbrinuta u skladu s europskim standardima i direktivama.

  • „Ovo je najveći projekt u našem kraju koji smo proveli do kraja u predviđenim sredstvima i rokovima. Realizirali smo i želje naših stanovnika za osiguravanjem zdravstveno ispravne vode i modernog pročišćivača koji zaokružuje cjelinu i ide u smjeru zelenog gospodarstva“, istaknuo je Vinko Grgić, gradonačelnik Grada Nove Gradiške.

Izgradnja UPOV-a od iznimne je važnosti za Grad Novu Gradišku i općine Rešetari i Cernik jer zaokružuje cjelokupnu aglomeraciju i rješava problematiku otpadnih voda.  

  • „Zadovoljni smo što je ovaj projekt završen u roku i što smo s njim riješili brojne probleme. Sada krećemo u nove projekte“, rekao je Vitomir Žakić, načelnik Općine Cernik.

Zlatko Aga, načelnik Općine Rešetari kazao je kako su u projektu sudjelovali od samih početaka.

  • „Od planiranja do današnjeg završnog dana, iako smo imali brojne probleme, no uspjeli smo ga realizirati na ponos svih nas.“  

Tekst: Nives Polovina Barun

Foto: Dejan Ivanković i Waves komunikacije / Video: Dejan Ivanković (novagradiska.eu)

  • VIŠE U VIDEO ZAPISIMA:

Davor Rukavina

Davor Vukmirić

Vinko Grgić

Vitomir Žakić

Zlatko Aga

Davor Rukavina

Davor Vukmirić

Vinko Grgić