Naslovnica OPĆINE SVEČANO PROSLAVLJENA 30. OBLJETNICA OSNUTKA OPĆINE VRBJE /VIDEO + PHOTO/

SVEČANO PROSLAVLJENA 30. OBLJETNICA OSNUTKA OPĆINE VRBJE /VIDEO + PHOTO/

452
0
Podijeli objavu

Općina Vrbje jučer je, 16. kolovoza, proslavila svoj 30. jubilej postojanja, tj. konstituiranja prvog Općinskog vijeća nakon izbora provedenih u novoformiranim jedinicama lokalne i regionalne samouprave 1993. godine.

Nakon što je upriličeno polaganje vijenaca i održana molitva kod spomenika poginulim braniteljima, održana je svečana sjednica na kojoj su govore održali predsjednik općinskog vijeća Milan Brkanac, načelnik Igor Jurišić i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

Svečanosti su nazočili općinski načelnici Okučana i Cernika Aca Vidakovića i Vitomir Žakić, ravnatelj Gradskog društva CK Nova Gradiška Dario Pauković, ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška dr. Josip Kolodziej, velečasni Tihomir Bilešić, te predstavnici udruga i društava.

  • IZJAVE NAČELNIKA i ŽUPANA POGLEDAJTE U VIDEO ZAPISIMA:
Igor Jurišić
Danijel Marušić

Redovnim praćenjem rada Općine vidljiva su kontinuirana infrastrukturna ulaganja i provedba različitih projekata. Od infrastrukturnih projekata provedenih u proteklih godinu dana u Općini ističu početak izgradnje višenamjenskog društvenog objekta u Vrbju kojim će zadovoljiti obrazovne, kulturne, društvene i zdravstvene potrebe stanovnika cijele općine, vanjsku obnovu zgrade Područne škole u Sičicama koja sad zadovoljava sve standarde i zaista je uljepšala vizuru ovog naselja, te uvođenje LED rasvjete u naselju Vrbje. Također, završena je izgradnja pješačkih staza u naselju Bodovaljci, za što je osigurana potpora kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Snažna potpora pružena je sportskoj infrastrukturi na području općine, te je proveden projekt uređenja prostorija NK Bodovaljci. Nadalje, uređen je parking ispred PŠ Bodovaljci, odnosno Društvenog centra, a udruga koja upravlja prostorom iz vlastitih je sredstava provela još neke radove na uređenju i opremanju Centra, te je to sad zaista jedan multifunkcionalan prostor dostojan 21. stoljeća koji može parirati sličnim prostorima u puno većim i bogatijim gradovima. Uz navedeno, redovno se i pravovremeno uređuju i održavaju poljski putevi, kako bi se zadovoljile potrebe poljoprivrednika s jedne strane, a s druge strane pružila potpora zelenom gospodarskom razvoju.

Iz Općine ističu i kako su u proteklih godinu dana proveli projekt „Zajedno za žene II“, financiran kroz Poziv Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III. Bio je to nastavak uspješno provedenog projekta u fazi II. Osluškujući potrebe zajednice, te kroz provedbu vrednovanja prvog projekta, zaključili su kako postoji potreba za povećanjem broja zaposlenih žena i krajnjih korisnica i korisnika, stoga su kroz ovaj projekt zaposlili 15 žena te uslugom pomoći u kući koja je trajala 6 mjeseci obuhvatili ukupno 94 krajnja korisnika i korisnice iz gotovo svih naselja općine – Bodovaljaca, Vrbja, Sičica, Doline, Mačkovca i Visoke Grede. Također, bili su partneri Crvenom Križu Nova Gradiška u provedbi projekta financiranog kroz Program Zaželi kojim je zaposleno još 7 žena i obuhvaćeno 42 korisnika. Općina je partner u još nekoliko društvenih projekata koje provode OCD-i s područja općine i šire, od čega naglašavaju provedbu projekta „RU:TOPIA – razvoj zajednice po mjeri mladih“ putem kojeg je izrađen prvi Akcijski plan za mlade Općine Vrbje, odnosno lokalna javna politika usmjerena kreiranju mjera s ciljem poboljšanja kvalitete života mladih, a koji je dobio svoj nastavak i u 2023. godini što pokazuje razinu kvalitete provedbe koju je prepoznao i Središnji državni ured za demografiju i mlade, koji u kontinuitetu od 2019. godine podržava provedbu ovog projekta za mlade u općini Vrbe; te projekt „Budimo zdravi – birajmo zdravlje“ koji je sa svakom aktivnošću obuhvatio veći broj korisnika_ica od onog zadanog projektom, što dokazuje važnost provedbe ovakvih aktivnosti u manjim ruralnim zajednicama kako bi se našem stanovništvu izjednačila dostupnost zdravstvene zaštite i preventivnih zdravstvenih programa. Nadalje, i u ovoj godini provode Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja usmjeren mladim obiteljima, podigli su iznos sufinanciranja troškova dječjeg vrtića, isplaćuju jednokratne porodiljne naknade, financiraju i organiziraju program predškolskog obrazovanja, te sufinanciraju nabavu radnih materijala za sve osnovnoškolce s područja općine. Nastavili su s podjelom šarana svim kućanstvima na području općine za Badnjak i Uskrs, te sufinanciranjem registracije traktora poljoprivrednicima i pomažu u nabavi ogrjeva socijalno ugroženim kućanstvima.

Također, i ove će se godine, 19. kolovoza, održati manifestacija „Ritam mladih II“ u Vrbju, a riječ je o cjelovečernjem koncertu Šajete, uz posebnog gosta Alena Vitasovića, koja se organizira povodom Međunarodnog dana mladih, što također podupire Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Općina kontinuirano ulaže vlastita sredstva u izrade projektne dokumentacije kako bi prilikom raspisivanja novih poziva iz nacionalnih i EU fondova imali projekte u visokoj fazi spremnosti. Planiraju pripremiti projektni prijedlog za najavljeni Poziv Zaželi – prevencija institucionalizacije, kako bi nastavili s pružanjem usluge pomoći u kući, nadalje uvođenje LED rasvjete u sva naselja općine, te izgradnju pješačke staze u naselju Vrbje. Također, potpisan je Ugovor o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije, zajedno sa susjednim JLS-ovima – Gradom Nova Gradiška, općinama Rešetari i Staro Petrovo Selo; kroz koji bi, prema idejnom rješenju, parcijalno bili priključeni na budući kolektor Vrbje, odnosno sastavni dio aglomeracije Vrbje, što znači da bi barem dio kućanstava naše općine dobio priključak na kanalizacijsku mrežu. Jedan od budućih projekata na koji će biti stavljen veliki naglasak je rješavanje oborinske odvodnje cestovnih kanala, u svrhu smanjivanja negativnog utjecaja klimatskih promjena i zaštite stanovništva i njihove imovine, a još jedan od projekata u pripremi je i adaptacija „Rodine kuće“ u Dolini.