Naslovnica OPĆINE NOĆNI ČITATELJSKI SUSRET I U OŠ I.G. KOVAČIĆA STARO PETROVO SELO

NOĆNI ČITATELJSKI SUSRET I U OŠ I.G. KOVAČIĆA STARO PETROVO SELO

381
0
Podijeli objavu

Tekst i fotografije: Snježana Jureković

Osim OŠ „Antun Mihanović“ Nova Kapela, Batrina, i školska knjižnica OŠ Ivana Gorana Kovačića, Staro Petrovo Selo uključila se u ovogodišnji Tulum s(l)ova, projekt poticanja čitanja iz užitka naglas. To su ujedno jedine dvije škole s područja naše županije prijavljene u ovogodišnji ciklus Tuluma s(l)ova.

Čitateljski susret u OŠ I. G. Kovačića održan je u petak, 10. studenog 2023. godine, a trajao je od 17 do 20 sati. Sudjelovalo je dvadesetak učenika, većinom osmih razreda, vođenih nastavnicom hrvatskoga jezika Ivanom Volarić i knjižničarkom Snježanom Jureković.

Nakon donošenja pravila ponašanja, učenici su pogađali naslove knjiga sudjelujući u igrama pantomime, 5 sekundi, Pogodi tko! te odgonetavajući zagonetke pomoću ponuđenih ključeva.

Budući da se ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige odvija pod motom Nek’ ti riječ ne bude strana(c)…, učenici su u radionici prevođenja, nakon pročitanih pjesama na hrvatskom jeziku, pronalazili sinonime kojima bi se riječi u pjesmama mogle zamijeniti. Potom su birali najbolje izraze na engleskom jeziku kojima bi se pjesma mogla prevesti, a izreke s engleskog jezika prevodili su na hrvatski jezik.

Uslijedilo je ceremonijalno svečano čitanje pod okriljem svjetiljaka kako bi čitanje proteklo u ljepšem i ugodnijem ozračju.

Učenici su uglavnom čitali pjesme, i to zavičajnih pjesnika Dragutina Tadijanovića, jer su nedavno sudjelovali u kvizu o Tadijinu životu i radu u OŠ „Antun Mihanović“ Slavonski Brod, zatim Dobriše Cesarića, pjesme koje su sami napisali ili su ih pronašli na engleskom jeziku. Dvije učenice pročitale su pjesme kojima će se predstaviti na Susretu malih pjesnika Slavonije i Baranje u Cerniku. Neki od učenika čitali su prozne ulomke po vlastitom izboru, kao što su: Zeleni pas, Priče iz Vukovara, Šuplji grad …

Čitateljski susret okončan je povezivanjem videopozivom sa školom partnerom u projektu, a to je bila OŠ Vinica.

Svoju OŠ I. G. Kovačića lijepo je predstavio učenik Mihael Luketić navevši kako se u školi provodi niz projekata čitanja, poput 10-minutnog čitanja, čitanja naglas, Čitanjem do zvijezda, izvannastavnih aktivnosti – Čitači i slično.

Učenicima su se provedene aktivnosti na njihovu tulumu čitanja svidjele, a očekuju ih još i čitateljski susreti u lokalnoj zajednici na kojima će čitati starijim osobama te djeci vrtićkog i predškolskog uzrasta.