Naslovnica OPĆINE Cernik U CERNIKU ODRŽANI JUBILARNI 30. SUSRETI MALIH PJESNIKA SLAVONIJE I BARANJE /VIDEO...

U CERNIKU ODRŽANI JUBILARNI 30. SUSRETI MALIH PJESNIKA SLAVONIJE I BARANJE /VIDEO SNIMKA/

456
0
Podijeli objavu

Riječ po riječ, stih po stih i Susreti malih pjesnika Slavonije i Baranje, kao tradicionalni blagdan štokavske riječi, slave 30. obljetnicu svoga postojanja.

Povijesni trag Susreta, koji su ostavile generacije učenika, vrlo je snažan i dugotrajan, a svojim rezultatima postaje obilježje za postojanost, svestranost i kontinuitet. Cerničani imaju pravo biti ponosni na svoj doprinos očuvanju ove manifestacije literarnoga stvaralaštva i reći kako su Susreti svojim značenjem davno prerasli okvire jedne dječje priredbe.

30. Susret malih pjesnika održao se 24. studenoga pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Općine Cernik, koji su svojim pokroviteljstvom omogućili nastaviti ovu tradiciju održavanja Susreta u Cerniku.

Na 30. Susret malih pjesnika prijavilo se 27 škola s ukupno 85 pjesama, od kojih je odabrano njih 40.

40 pjesama su se natjecale za 5 ravnopravnih nagrada. Osim 5 nagrađenih pjesnika, nagrađen je i učenik za najbolji krasnoslov svoje pjesme.

Stručni ocjenjivački žiri, koji ni ove godine nije imao laku zadaću, činili su predsjednica žirija, profesorica i spisateljica Đurđica Stuhlreiter, pjesnikinja i spisateljica Evicu Kraljić i profesorica Vjekoslava Bagarić.

Manifestaciju su pred brojnim prisutnim učenicima, učiteljima i gostima u prostoru škole prigodnim uvodnim govorima otvorili ravnateljica OŠ “Matija Gubec” Reza Benković i načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić uz prisustvo voditeljice organizacije susrete Monike Kovarbašić.

Svečanost susreta i natjecanje upriličeno je u dvorani Osnovne škole “Matija Gubec” gdje su mali pjesnici u četiri cjeline nastupili pred punim tribinama.

Na događaju su se također čule i riječi iz Zlatara, Primoštena i Tavankuta što je vjeran primjer kako iz programa neformalne nastave nastaje vrijedno prijateljstvo.

Prvo mjesto osvojio je učenik Bartol Jakobović iz Katoličke osnovne škole Požega pjesmom “KAD NARASTEM BIT ĆU OTOK” pod voditeljstvom Romane Thur.

Drugo mjesto je pripalo učenici OŠ Ljudevita Gaja Nika Vlaović pjesmnom “MIJENA”, treće učeniku Ivanu Miškoviću iz OŠ “Ivan Filipović” iz Velike Kopanice, četvrta je bila Barbara Gunjević iz OŠ “Ivan Meštrović” iz Vrpolja, dok je peto, ali ne manje vrijedno mjesto osvojila Klara Krijan iz OŠ “DR. Stjepan Ilijašević” iz Oriovca.

Nagrada za najbolji krasnoslov pjesme pripala je učenici Ivoni Knežević iz OŠ “Matija Gubec” Cernik i voditeljici Moniki Kovarbašić.

Program manifestacije vodile su učenice Antea Kostenjak i Ivona Knežević koje su pozvale sve na 31. susrete iduće godine riječima:

  • Susreti uvijek su rezultat udruženih napora malih pjesnika, njihovih voditelja, roditelja, ravnatelja, članova stručnog ocjenjivačkog žirija, organizatora priredbe, sponzora. Zahvaljujući nesebičnom trudu i osobnom zalaganju svakog pojedinca u ovom lancu, Susreti se ove godine održavaju po 30. put. Na tom tragu, za nas kao organizatore, Susret malih pjesnika nije samo poezija, već simbol. Simbol postojanosti i ustrajnosti. Hvala svima koji su bili i jesu s nama na tom putu. Zato pozivamo sve prijatelje lijepe riječi – male i velike, da zakorače s nama hrabro u četvrto desetljeće!