Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti DANIJEL MARUŠIĆ IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA ZAJEDNICE ŽUPANIJA

DANIJEL MARUŠIĆ IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA ZAJEDNICE ŽUPANIJA

305
0
Podijeli objavu
Foto: Dejan Ivanković / novagradiska.eu

Skupština Hrvatske zajednice županija podržala je kandidaturu Danijela Marušića, župana Brodsko-posavske županije i izabrala ga za predsjednika nacionalnog udruženja županija. Nastavak suradnje s Vladom RH za Hrvatsku jednakih mogućnosti je prioritet djelovanja Hrvatske zajednice županija i u 2024. godini.

Izborna Skupština Hrvatske zajednice županija održana je u utorak 5. prosinca u Zagrebu. Za predsjednika Hrvatske zajednice županija izabran je Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije. Osvrćući se na ciljeve svog drugog mandata, Marušić je istaknuo važnost međužupanijske suradnje, ali i nastavak suradnje s Vladom Republike Hrvatske. S preko 60 članova u eksternim radnim skupinama, sedamdesetak mišljenja godišnje na zakone, dvadesetak internih radnih skupina, Hrvatska zajednica županija promiče interese regionalne samouprave na nacionalnoj, ali i europskoj razini. Već šest godina u tome imamo podršku Vlade Republike Hrvatske, rekao je Marušić.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sudjelovao je na izbornoj sjednici zajedno s potpredsjednicima Vlade i ministrima Olegom Butkovićem i Brankom Bačićem te ministrom Šimom Erlićem. Premijer Plenković rekao je da fiskalna decentralizacija uvelike pomogla razvoju županija, a posljednjim krugom porezne reforme intencija Vlade je bila i dodavanje aspekta lokalne fiskalne autonomije. Povjeravanjem poslova ureda državne uprave županijama napravljen je korak i u funkcionalnoj decentralizaciji, a slijedi decentralizacija raspolaganja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske kojom se županijama i velikim gradovima daju ovlasti upravljanja dijelom nekretnina na njihovu području.

Za potpredsjednika Hrvatske zajednice županija ponovno je izabran Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije. Želja nam je da kroz fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju za koju se zalažemo od osnutka, vidimo promjene koje zagovaramo. Hrvatska zajednica županija je organizacija koja nedvosmisleno artikulira izazove vezane uz lokalnu i regionalnu samoupravu, smatra Koren, koji ističe da se unutar Zajednice djeluje sinkronizirano bez obzira na političke različitosti.  

Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija čine svi župani i gradonačelnik Grada Zagreba, a Nadzorni odbor: Marijo Klement, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije, Šime Vicković, zamjenik župana Zadarske županije i Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije.

IZVOR: HRVZŽ