Naslovnica POLITIKA SDP – PRIOPĆENJE IVE JELUŠIĆA I IVANE RIBARIĆ MAJANOVIĆ O MIROVINAMA I...

SDP – PRIOPĆENJE IVE JELUŠIĆA I IVANE RIBARIĆ MAJANOVIĆ O MIROVINAMA I MINIMALNIM PLAĆAMA U RH /VIDEO/

421
0
Podijeli objavu

Jučer s početkom u 18 sati u prostorijama GO SDP Nova Gradiška održana je tribina na temu mirovina i minimalne plaće u Republici Hrvatskoj. Gosti na spomenutu temu su bili Ivo Jelušić, predsjednik For-ma seniora SDP-a Hrvatske i Ivana Ribarić Majanović, predsjednica ŽO SDP-a Brodsko-posavske županije.

Ivana Ribarić Majanović, predsjednica ŽO SDP-a Brodsko-posavske županije ukazala je na to kako se tradicionalno najniže prosječne plaće u Republici Hrvatskoj bilježe u slavonskim županijama te se kasnije pretaču u prosječno najniže mirovine u Republici Hrvatskoj, koje su u slavonskim županijama i od 120-150 eura niže u odnosu na prosječnu mirovinu Grada Zagreba.

  • “Oko 33 % osoba starijih od 65 godina živi na rubu siromaštva, što je poražavajući podatak. – dodala je Umirovljenici koji su cijeli svoj radni vijek doprinosili razvoju društva zaslužuju dostojanstvenu mirovinu, a SDP ima plan za mirovine”. – dodala je Majanović.

Ivo Jelušić, predsjednik For-ma seniora SDP-a Hrvatske, govorio je o položaju radnika i umirovljenika te je rekao da zbog visoke inflacije, a pogotovo povećanja cijena osnovnih životnih namirnica, većina građana a posebno umirovljenici, žive sve teže. A  svaki treći stanovnik Hrvatske je umirovljenik. Cijene hrane i drugih namirnica potrebnih za svakodnevni život u zadnje dvije godine rasle su puno više od cijena drugih proizvoda, tako da je tzv. “umirovljenička inflacija” puno veća od službene inflacije. Pri tome plaće a posebno mirovine su rasle daleko manje.

Ova vlada HDZ-a vodi puno više brige o sebi i bogatim bankarima i  vlasnicima poduzeća, o tome kako da njima bude dobro. Tako su za vrijeme ove vladavine HDZ-a profiti poduzetnika rasli za 80 posto, prihodi države 46 posto, dok su plaće  rasle manje od 20,  a mirovine tek 14 posto. Prosječna starosna mirovina u odnosu na prosječnu plaću, a i plaće su realno manje rasle od cijena,  pala je na 39,2 posto ( bila je 42,2), a u kampanji HDZ je obećavao rast mirovina na čak 60 posto plaće. – ističe Jelusić.

  • VIŠE U VIDEO SNIMCI:

Stoga SDP ima plan s dvije konkretne mjere,  s kojima osigurava znatno povećanje mirovina, tako da prosječna starosna mirovina u 4 godine raste za 50 posto, s prosječnih 500 na 750 eura. Prva mjera je  izmjena postojeće formule za usklađivanje mirovina prema kojoj (sada) rast mirovina prati dva parametra, rast cijena i rast plaća. Prijedlog SDP-a je da se odsada usklađivanje vrši samo prema  onom parametru koji je imao veći rast, odnosno koji je povoljniji za umirovljenike. Taj prijedlog je SDP uputio u parlamentarnu proceduru i parlamentarna većina može ga usvojiti i početi primjenjivati odmah, ako joj je stalo do umirovljenika.

Druga mjera sadrži, pored redovitog usklađivanja, uvođenje i trajnog dodatka tj. povećanje mirovina u prvoj godini za dodatnih 10 posto, a u naredne tri godine za dodatnih 5 posto, i  to ne linearno svima isto, nego onima s manjim mirovinama više od onih koji imaju visoke mirovine.

SDP smatra da je to nužno, da to umirovljenici zaslužuju, te da je to fiskalno održivo.Tada bi se izdvajanja za mirovine povećala sa sadašnjih 11 na 13 posto BDP-a, što je i prosjek zemalja EU. Neke zemlje u našem okruženju u EU imaju taj udio i znatno veći, 15 pa i 16 posto.

Kada treba dati bogatima, pa i kubik plina za jedan cent nekima, onda se može i ima, a kada su u pitanju umirovljenici, za njih se nema. Od umirovljenika bi htjeli glasove, a rade za bogate. – riječi su Ive Jelusića.