Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti ŽUPAN MARUŠIĆ O ZAKONU O UPRAVLJANJU NEKRETNINAMA I POKRETNINAMA U RH U...

ŽUPAN MARUŠIĆ O ZAKONU O UPRAVLJANJU NEKRETNINAMA I POKRETNINAMA U RH U EMISIJI HRT-A “U MREŽI PRVOGA”

135
0
Podijeli objavu
Foto: HRT/SCREENSHOT

U Mreži prvoga, emisiji HRT-a” uz Sanju Bošnjak državnu tajnicu Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva gostovao je i župan Danijel Marušić kao predsjednik Hrvatske zajednice županija. 30. prosinca 2023. na snagu je stupio Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske („Narodne novine“, br. 155/23.), kojim su poslovi upravljanja neizgrađenim građevinskim zemljištem i građevinama sa zemljištem za redovitu uporabu tih građevina u vlasništvu Republike Hrvatske povjereni županijama, gradovima i sjedištima županija prema mjestu gdje se nekretnina nalazi, dok su poslovi upravljanja stanovima i poslovnim prostorima u vlasništvu Republike Hrvatske.

Župan Marušić u ovoj prigodi kazao je kako svi pozitivno gledaju na novi Zakon, jer Hrvatska zajednica županija zalaže se viši stupanj funkcionalne decentralizacije jer će to ubrzati i gospodarske aktivnosti u općinama, gradovima i županijama. Brodsko-posavska županija trenutno ima 288 predmeta državne imovine koje su jedinice lokalne, područne i regionalne uprave spremni staviti u funkciju. Kao jedan od primjera kada će novi Zakon početi davati rezultate naveo je primjer Općine Staro Petrovo Selo koja je odlučila raditi poslovnu zonu u blizini autoceste i upravo je čestica u državnom vlasništvu, zbog dugog puta rješavanja, bila upitna za nastavak projekta. Primjenom novog Zakona, dodao je župan Marušić, takvi slučajevi neće se događati, a županije, općine i gradovi dobro su upoznati sa svim razvojnim projektima. Prioritet je identificirati takve čestice, staviti ih u funkciju što će otvoriti i nove mogućnosti pri korištenju europskih izvora financiranja i planiranju budućih projekata.  

Zahvalio je Vladi RH koja je prepoznala potrebe i aktivan je partner u provođenju decentralizacije te na ovaj način omogućila da se odluke donose bliže stanovništvu.
Na pitanje kako će se novi Zakon odraziti na funkcioniranje i redovno poslovanje, župan Marušić kazao je kako će se dobrom organizacijom sve uspjeti rješavati prema potrebama, a reformska mjera povjeravanja poslova državne uprave županijama koja je nastupila 2020. godine -ide tome u prilog. Najavio je i to, da ako se ukaže potreba, otvorit će se mogućnost zapošljavanja novih djelatnika u županijama koji bi obavljali ove poslove.

Novina Zakona je i uvođenje Središnjeg registra državne imovine u kojem će biti evidentirane sve nekretnine državnih,lokalnih i regionalnih tijela i u čijem će kreiranju sudjelovati sve razine – od lokalne do nacionalne.

Raspodjela novca od prihoda nekretnina funkcionira tako da 20 posto ide županijama, 20 posto lokalnoj sredini na kojoj se čestica nalazi, dok 60 posto odlazi u Državni proračun. Župan Marušić izrazio je zadovoljstvo takvim načinom raspodjele i kazao kako se ona mora  promatrati u kontekstu cjelokupne decentralizacije, pogotovo fiskalne decentralizacije slijedom koje je, primjenama novog Zakona o financiranju županija, odnosno jedinica lokalne i regionalne samouprave, svim gradovima i županijama povećan izvorni Proračun. Ova Vlada RH, istaknuo je župan Marušić, pomogla je da se proračuni županija znatno povećaju, te naveo primjer Brodsko-posavske županije čiji se proračun povećao za čak više od 100 posto, a dodatna sredstva mogla su tako biti usmjerena u razvojne projekte.

Novi Zakon  o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske ima i određena ograničenja tako da župani donose odluke o upravljanju nekretninama u vrijednosti do 150.000 eura, od ovog iznosa do iznosa od milijun eura odluke donose županijske skupštine, odnosno, gradska vijeća, od milijun do 1,5 milijuna eura nadležno ministarstvo, a za sve iznad tog iznosa odluke donosi Vlada RH. Gledajući cjelovito, takav novi sustav upravljanja će dobro funkcionirati, a državnom imovinom moći bolje raspolagati.
 
Cijelu emisiju možete pogledati/preslušati na poveznici: https://fb.watch/qlluIDX1Gs/

Izvor: Bpž

IZVOR FOTOGRAFIJA: HRT/SCREENSHOT