Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti OPĆINA REŠETARI ORGANIZIRALA OBILJEŽAVANJE PROJEKTA “TIROL ZA HRVATSKO VATROGASTVO” /VIDEO + FOTO/

OPĆINA REŠETARI ORGANIZIRALA OBILJEŽAVANJE PROJEKTA “TIROL ZA HRVATSKO VATROGASTVO” /VIDEO + FOTO/

161
0
Podijeli objavu
Foto i Video: Dejan Ivanković / novagradiska.eu

Jučer je Općina Rešetari bila Meka hrvatskog vatrogastva. Na manifestaciji proslave 30 godina suradnje hrvatskih i tirolskih vatrogasaca, uz domaćine, nazočili su predstavnici Vlade austrijske pokrajine Tirol i vatrogasci i čak šest hrvatskih županija.

Jedinstven događaj za organizatore Općinu Rešetari protekao je zaista u svečanoj atmosferi proslavom prijateljstva između austrijskih i hrvatskih vatrogasaca, ali i međusobnog razumijevanja i bratstva koje je specifično za vatrogasce jer su uvijek oni ti koji pomažu u raznim nevoljama poput požara, šteta od elementarnih vremenskih nepogoda i mnogim drugim nesrećama. Stoga je upravo težište proslave istaknuto na neophodnu potrebu ulaganja u vatrogasnu opremu i sve što vatrogascima treba da bi učinkovitije i radili svoj posao, a posebno treba pohvaliti i dobrovoljne vatrogasce.

Upravo iz navedenih razloga najviše zasluga ima austrijska pokrajina Tirol koja izdvaja novac i kupuje vatrogasna vozila i opremu koja je zahvaljujući suradnji vatrogasaca iz Austrije i Hrvatske dolazila vatrogascima u šest hrvatskih županija nabavivši im do sada više od 300 vatrogasnih vozila i opreme.

Pomoć je iznimno bila važna nakon Domovinskog rata, ali i u narednim godinama. Vatrogasni zapovjednici i vatrogasci išli su na obuku kako bi razmijenili iskustva, upoznali se sa funkcioniranjem vatrogastva u Tirolu i naučili se koristiti sa dobivenom opremom.

Uz domaćine Zlatka Aga, načelnika Općine Rešetari, Milke Perković, predsjednice Općinskog vijeća i pročelnice Monike Starčević na proslavi su bili prisutni premijer Vlade pokrajine Tirol Anton Mattle, veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj Josef Markus Wuketich, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i potpredsjednik HR Sabora Ante Sanader, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, brodsko-posavski župan Danijel Marušić, vatrogasni zapovjednici iz šest hrvatskih županija Brodsko-posavske Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske i Zadarske županije koje su uključene u projekt „Tirol za hrvatsko vatrogastvo“.

Svečanost je bila prilika da Anton Mattle uruči ključeve vatrogasnih vozila iz najnovije donacije Dobrovoljnim vatrogasnim društvima Poljana i Zoljani i JVP Našice. Gosti su razgledali Vatrogasni dom i vozni park DVD-a Rešetari. Nisu izostale pohvale izrečene za dobru organiziranost društva i njegovu opremljenost, a posebne pohvale dobio je općinski načelnik Zlatko Aga. Ante Sanader je Općinu Rešetari istaknuo kao primjer jedinice lokalne samouprave jer je DVD Rešetari, kako je kazao, po organiziranosti, opremljenosti vozilima i opremom te izgrađenim vatrogasnim objektima daleko ispred mnogih gradova. Nisu izostale pohvale ni od austrijskih čelnika i župana Danijela Marušića.

Najveća priznanja Općine Rešetari dobili su Anton Mattle, Josef Markus Wuketich i Peter Logar. Uručili su ih općinski Načelnik Zlatko Aga i predsjednica Općinskog vijeća Milka Perković.

Prijateljstvo tirolskih i hrvatskih vatrogasaca započelo je u Lipiku od susreta Petera Logara i Tomislava Stokića koji su udrili temelje koji traju do danas, a možemo očekivati da će se suradnja u budućnosti još više oplemeniti.

  • VIŠE SA DOGAĐAJA POGLEDAJTE U SLIJEDEĆIM VIDEO ZAPISIMA I NA FOTOGRAFIJAMA: