Naslovnica C'EST LA VIE MNOGOBROJNI GRAĐANI DALI KRV ZA HRVATSKI REGISTAR MATIČNIH STANICA /VIDEO/

MNOGOBROJNI GRAĐANI DALI KRV ZA HRVATSKI REGISTAR MATIČNIH STANICA /VIDEO/

385
0
Podijeli objavu
Foto i Video: Dejan Ivanković / novagradiska.eu

Zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu – zdravlje. U organizaciji ekipe organizatora Satjinog piknika u prostoru Turističke zajednice Grada Nova Gradiška bili smo danas svjedoci iznimne plemenitosti i dobrote koju su iskazali mnogobrojni naši građani da daju krv za Hrvatski registar krvotvornih matičnih stanica.

“Želim život!” – napisala je Ana Rukavina i ganula hrvatsku javnost. Iskrenom molbom za pomoć, 29-godišnja novinarka Vjesnika, koja se liječila od leukemije, nikoga nije ostavila ravnodušnim. Kako bi se Ani pomoglo u nabavci skupih lijekova te eventualnom liječenju u SAD-u pokrenuta je akcija “Želim život!” kojoj se svesrdno odazvao velik broj dobrih ljudi. Hrvatska je još jednom pokazala da može kad to uistinu hoće.

Unatoč svim naporima liječničkog tima, Ana nas je jednog nedjeljnog jutra napustila, a njezine riječi potaknule su nas na razmišljanje i o drugim ljudima koji žive među nama i koji se liječe od te ne tako rijetke bolesti, a oni i njihove obitelji i prijatelji nemaju priliku ili ne mogu doći do značajnije pomoći i podrške u tim zahtjevnim i teškim trenucima.

Naime, za vrijeme Aninog liječenja u Hrvatskoj nije postojao dovoljno razvijen sustav dobrovoljnog darivanja koštane srži. U postojećem Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica nije bio dovoljan broj darivatelja, a oni su do početka akcija Zaklade Ana Rukavina uglavnom bili članovi obitelji oboljelih. Ukoliko bolesniku koštanu srž ne može dati netko od najbližih krvnih srodnika, darivatelj se tražio izvan Hrvatske, a taj postupak trajao je i do 6 mjeseci.

Upravo iz navedenih razloga nastala je Zaklada Ana Rukavina koja pomaže potrebitima u Hrvatskoj, ali i inozemstvu, te je upravo zahvaljujući vrijednim članovima zaklade spašeno preko stotinu života.

Hvalevrijedan i human čin upriličili su i organizatori Satjinog piknika uz potporu Turističke zajdenice iz razloga kako ističu – “Odlučili smo podržati ovu akciju jer je na području našeg grada i okolnih mjesta sve veći broj djece i odraslih oboljelih od leukemije i malignih oboljena, a upisom u registar postajete potencijalni darivatelj koji može spasiti nečiji život.”

  • VIŠE U IZJAVI SANDRE ZELJKOVIĆ, koordinatorice za akcije i medije: