Naslovnica GRAD PLESNA SKUPINA ŠKVADRA URONILA U “BAZEN U DVORIŠTU” GRADSKOG PARKA

PLESNA SKUPINA ŠKVADRA URONILA U “BAZEN U DVORIŠTU” GRADSKOG PARKA

79
0
Podijeli objavu
Foto: Lens of Art by Stjepan Mirković

U organizaciji Doma kulture Nova Gradiška, umjetnička skupina “Škvadra” iz Zagreba, u četvrtak, 11. travnja izvela je u gradskom parku plesnu predstavu naziva „Bazen u dvorištu“.  

Umjetnička organizacija Škvadra osnovana je 5.3.2018. godine u Zagrebu. Škvadra je skupina 8 mladih profesionalnih plesnih umjetnika, nastala iz potrebe za stvaranjem vlastitih prilika, suradnji i projekata.

Jedan od glavnih interesa Umjetničke organizacije Škvadra je suradnja s drugim plesačima, ali i umjetnicima koji djeluju u drugim umjetničkim medijima. Također, vođeni potrebom za promjenom i osvježenjem plesne umjetnosti u Hrvatskoj, Škvadra kroz svoje radove želi kazalište i ples približiti ljudima i učiniti ga pristupačnim, novim i izazovnim. Zato je Škvadrin interes usmjeren ne samo na izvođenje u kazališnim prostorima već i na istraživanje alternativnih prostora izvedbe, site-specific izvedbi, drugačijih načina oglašavanja i promicanja plesne umjetnosti.

‘BAZEN U DVORIŠTU’ je nastao iz prvotne kazališne predstave ‘BAZEN’ koja je imala premijeru u 2020. godini. Zbog COVID-a 19 i nemogućnosti plesanja u kazalištu, izašli smo van, na ulice, bliže ljudima.

‘BAZEN U DVORIŠTU’ je site-specific verzija predstave, namijenjena i prilagođena za vanjske lokacije, parkove, skate parkove i igrališta.

Ideja o tijelu u letu, o osjećaju kao da nemaš težine, kao da te drži zrak, pa te pusti, pa si na tren točno u balansu koji nestane čim ga osvijestiš – kratkotrajno postignuće s dugotrajnim utiskom. Mi smo to radili, mi smo tako učili. Pokušavaš dok ne prođe, nekad se to moglo izmjeriti, a nekad nije. Prebacim težinu prema naprijed i to me pogurne u pad koji pokušavam kontrolirati na svoj način, ti krećeš poslije mene. Glatka okrugla rupa od asfalta, ispunjena je našim pokušajima. Nekad cijelo popodne, nekad cijeli dan. Ponosna sam na nas. Razočarana sam zbog nas. Nije mi svejedno, a znam da nije ni tebi. Mi ovdje dijelimo motivaciju kao što dijelimo vodu kad je netko žedan, kao što dijelimo vrijeme i kao što dijelimo zrak. Uskoro će mrak, moram ići sad, vidimo se sutra. Jedva čekam da opet krenemo.

Priče se znaju mijenjati jako brzo, i mi onda s njima.

Sjećaš li se kad smo hvatali tlo pod nogama?

Dana 3. srpnja 2013. SC Pool je spašen. Potpora je dolazila sa svih strana, strojevi su zaustavljeni. Sretna kuća je stradala, kulturna scena Studentskog centra urušava se već dulje vrijeme, ali SC Pool je ostao na mjestu.

Dana 9. kolovoza 2019. SC Pool  je srušen. Ovoga puta smislili su učinkovitiju strategiju. Pool nije izdržao, a sjećanja, nasreću, ne mogu odnijeti bagerima. Ostaje žal za svjetlijim vremenima i Studentskim centrom kao nezaobilaznim punktom urbane kulture, ne samo studentske i ne samo zagrebačke. Ali dok je asfalta, bit će i skejtanja.

Ideja i koncept: Ema Crnić, Šimun Stankov

Koreografija: Šimun Stankov

Izvedba: Margareta Firinger, Ema Kani, Eva Kocić, Una Štalcar Furač, Gendis Putri Kartini

Glazba: Ivan Marojević

Plesna predstava se održava u organizaciji Doma kulture Nova Gradiška i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH i Grada Nova Gradiška.