Naslovnica HRVATSKA I SVIJET HRVATSKA - obavijesti OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA VRO „BLJESAK“ U OKUČANIMA /FOTO + VIDEO/

OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA VRO „BLJESAK“ U OKUČANIMA /FOTO + VIDEO/

206
0
Podijeli objavu
Foto i Video: Dejan Ivanković / novagradiska.eu

Obilježavanje ovogodišnje, 29. po redu obljetnice vojno-redarstvene operacije „Bljesak“ započelo je budnicama Orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske u nakon čega su svečano otvorene  Športske igre hrvatskih branitelja u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Brodsko-posavske županije.   

Središnja svečanost održala se kod  spomen-obilježja „Kocke vedrine“ u Okučanima koja je započela polaganjem vijenaca. Prvi su vijenac položili članovi obitelji poginulih te braniteljskih udruga, potom predsejdnik RH Zoran Milanović, izaslanstvo Hrvatskoga sabora na čelu s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, premijer Andrej Plenković uz kojega su bili i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović,ministar obrane Ivan Anušić, ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman te ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, a nakon izaslanstva Vlade RH vijenac je položilo izaslanstvo Brodsko-posavske županije predvođeno županom Danijelom Marušićem te načelnikom Općine Okučani Acom Vidakovićem. Središnja svečanost nastavljena je čitanjem imena branitelja poginulih u “Bljesku” kao i povjesnice o operaciji popraćeno  preletom novih hrvatskih borbenih aviona Rafalea.

Misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu služena je  u crkvi Svetoga Vida u 10:30 sati.

Osim središnje svečanosti, za posjetitelje je od 8 do 16 sati organiziran i Taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi Oružanih snaga i MUP-a.

Podsjetimo, operacija Bljesak počela je 1. svibnja 1995. u 5:21 sati, na oko 80 kilometara dugoj bojišnici. Jakim udarima hrvatskih vojnih i redarstvenih snaga presječeno je okupirano područje zapadne Slavonije, slomljen je otpor neprijateljskih snaga i oslobođeni su Jasenovac, Okučani i Stara Gradiška. U manje od 32 sata, 1. i 2. svibnja 1995. godine hrvatske snage oslobodile su oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

U vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak sudjelovalo je oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena.

Tekst: bpz.hr / Foto i video: Dejan Ivanković