Naslovnica OPĆINE STUDIO B: OTVORENJE IZLOŽBE “MOJ TATA – MOJ HEROJ”

STUDIO B: OTVORENJE IZLOŽBE “MOJ TATA – MOJ HEROJ”

157
0
Podijeli objavu
Studio B

U četvrtak, 23. svibnja 2024., u Društvenom domu u Bodovaljcima otvorena je izložba dječjih crteža „Moj tata – moj heroj“. Izložba je aktivnost projekta „Roditeljski kompas“ kojega je financijski podržao Središnji državni ured za demografiju i mlade u iznosu od 12.605,00€, a ukupna vrijednost projekta je 14.669,00€. Partneri na projektu su Općina Vrbje i Udruga za promicanje kvalitete života i održanje mentalnog zdravlja „Pozitiva“.

Djeca su crtežima prikazala kako u njihovim očima izgledaju njihovi očevi, koristeći tehniku po želji. Crteži prikazuju očeve kao super heroje, očeve u igri s djecom, očeve na radnim mjestima, ali i očeve u netradicionalnim ulogama i raznim aktivnostima kao što su pisanje zadaće, pecanje, kuhanje te druženje. Sve navedeno potvrđuje rezultate istraživanja provedenog u sklopu projekta da sve više očeva jednako sudjeluje u odgoju i brizi o djeci.

Otvorenju izložbe su nazočili_e predsjednica Udruge Nikolina Jureković, predstavnica partnerske organizacije Općine Vrbje Barbara Jurčević, predstavnice partnerske organizacije Udruga Pozitiva Ljiljana Lukačević i Mira Linjaković; Ivan Tucić ispred Brodsko-posavske županije, učiteljice i učitelji iz osnovnih škola „Ante Starčević“ iz Rešetara; „Ljudevita Gaja“ iz Nove Gradiške odnosno njihovih područnih škola; „Matija Antun Relković“ iz Davora; „Vladimir Nazor“ Adžamovci odnosno područne škole u Bodovaljcima, roditelji, djeca, „Super tate“, nagrađena djeca, predstavnici regionalnih medija te zainteresirana javnost.

Izložbu je otvorio Boris Lekić, zaposlenik Udruge Studio B, koji je pozdravio sve prisutne, nakon čega je, u ime nositelja projekta, pozdravni govor održala predsjednica Udruge koja se zahvalila svima na dolasku te istaknula kako je projekt „Roditeljski kompas“ usmjeren poboljšanju roditeljskih kompetencija te promicanju očinstva, a u sklopu projekta je provedeno istraživanje o uključenosti očeva u obiteljskom životu te kampanja „Super tata“ s ciljem promicanja ravnopravnog roditeljstva. Predsjednica je naglasila da je ovaj projekt prvi takav na širem novogradiškom području, a za izložbu je pristiglo 140 crteža, iako je planirano 20 crteža. Crteži su pristigli iz osnovnih škola iz Nove Gradiške, Davora, Rešetara, Vrbja, Sičica, Doline, Bodovaljaca, Gunjavaca, Drežnika i Dragalića.

Ispred partnerske organizacije Općine Vrbje prisutnima se obratila Barbara Jurčević koja je pohvalila kreativnost djece – autorica i autora crteža ugodnih oku te razne tehnike, veličine, kompozicije i oblike crteža.

Ispred partnerske organizacije Udruge Pozitiva prisutnima se obratila Ljiljana Lukačević koja je istaknula uspješno partnerstvo na projektu te način provedbe projekta. Predstavnica je pohvalila rad Udruge Studio B te su otvoreni za suradnju na drugim projektima, a posebno iz ovog područja.

Prisutnima se obratio i Ivan Tucić, predstavnik Brodsko-posavske županije koji je već od ranije dio ovoga projekta kao sudionik kampanje „Super tata“ u kojoj je opisao svoju očinsku ulogu, izazove s kojima se susreće te opisao lijepe strane svoje uloge.

Naglasio je važnost promicanja ravnopravnog roditeljstva, podijelio svoje očinsko iskustvo te je istaknuo potrebu provođenja više ovakvih projekata na našem području.

  • Nakon pozdravnih govora, uslijedilo je proglašenje najkreativnijih radova, a to su:

Osnovna škola „Mato Lovrak“ Nova Gradiška: Lorena Pejić, Emili Galik, Rebeka Barišić, Mila Bartolović, Martina Stipančević, Ema Bradašić, Anđela Vojnović i Leonardo Robina.

Osnovna škola „Ante Starčevića“ Rešetari: Martin Šimac

Osnovna škola „Matija Antun Relković“ Davor: Agata Gelemanović

Osnovna škola „Ljudevita Gaja“ Nova Gradiška: Fabijan Vlaović iz PŠ Vrbje; Brigita Kalić iz PŠ Dolina te Robert Stoić iz PŠ Sičice.

Osnovna škola „Vladimir Nazor“ iz Adžamovaca: Matias Marković, Dunja Matijević i Tena Konjević iz PŠ Bodovaljci; Melanie Lukačević iz PŠ Gunjavci te Filip Milak iz PŠ Drežnik.

Udruga Žabice iz Dragalića: Tin Lukačević i Teo Malnar.

Autorice i autori najkreativnijih radova dobili su pohvalnice i prigodne nagrade koje su bile prilagođene sukladno odabranoj slikarskoj tehnici i pohvalnice, a ostali autori i autorice zahvalnice za sudjelovanje. Nakon službenog dijela, uslijedio je domjenak za sve pozvane.

Izložba će biti otvorena do 7. lipnja 2024. u prostoru Društvenog centra Bodovaljci na adresi Bodovaljci 103 od ponedjeljka do petka od 9 do 16 sati te je otvorena za sve zainteresirane.