Naslovnica OPĆINE Davor UDRUGA NG PLUS – ODRŽANA UVODNA KONFERENCIJA “ZAŽELI: SOLIDARNOST POTREBITIMA” /VIDEO +...

UDRUGA NG PLUS – ODRŽANA UVODNA KONFERENCIJA “ZAŽELI: SOLIDARNOST POTREBITIMA” /VIDEO + FOTO/

89
0
Podijeli objavu
Foto i Video: Dejan Ivanković / novagradiska.eu

U petak, 24. svibnja 2024., u Rešetarima je održana uvodna konferencija projekta „Zaželi: solidarnost potrebitima, SF.3.4.11.01.0420“. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda Plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027. Odobren je kroz Otvoreni javni poziv „Zaželi – prevencija institucionalizacije”. Ukupna vrijednost projekta je 765.000,00 € sa stopostotnom stopom sufinanciranja iz Europske unije i/ili Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Konferenciji su nazočili/e predstavnice Udruge NG PLUS Đurđa Aleksić i Tihana Cindrić, Lidija Konjević ispred Općine Vrbje, članice projektnog tima, buduće zaposlenice i zaposlenik, predstavnice institucija i OCD-a s kojima Udruga surađuje, te predstavnici lokalnih medija.

Konferenciju je otvorila voditeljica projekta Nikolina Jureković koja je pozdravila sve prisutne. U ime nositelja projekta, govor je održala Đurđa Aleksić koja je pozdravila sve prisutne i izrazila zadovoljstvo odobrenjem projekta kojeg smo svi nestrpljivo čekali te zahvalnost Vladi RH na prepoznavanju potreba i činjenici da je ovaj put riječ o zaista dugom trajanju projektnih aktivnosti. Naglasila je kako će obuhvat korisnika/ica biti zaista širok, od općina Davor, Gornji Bogićevci, Rešetari, Vrbje do grada Nova Gradiška. Također je istaknula kako će se kroz projekt zaposliti 14 ženskih i 1 muška osoba, čime će usluga za korisnike biti kvalitetnija, a čime se s druge strane potiče veća ravnopravnost. Čestitala je svim budućim zaposlenicama i zaposleniku i poželjela im puno sreće i uspjeha u radu cijelom projektnom timu. Istaknula je kako Udruga već ima iskustva u provedbi projekata sufinanciranih kroz Europski socijalni fond, te kako je sretna proširivanjem djelatnosti na pružanje socijalnih usluga u zajednici, čime će se podići kvaliteta rada same Udruge. Na kraju zahvalila je partnerskim institucijama – Gradu Nova Gradiška i Općini Staro Petrovo Selo na partnerstvu, podršci u pripremi projekta i suradnji u njegovoj provedbi.

Nakon toga je ispred Općine Vrbje, te u ime načelnika Općine, prisutne pozdravila Lidija Konjević koja je rekla kako je veseli da će još više korisnika_ica s područja općine biti obuhvaćeno uslugom pomoći u kući, te kako ova usluga puno znači kako korisnicima/icama, tako i cijeloj lokalnoj sredini. Čestitala je nositelju projekta, te poželjela uspješan rad zaposlenicama i zaposleniku i cijelom projektnom timu.

Ispred suradničke organizacije, Udruge Studio B, prisutne je pozdravio Štefan Šnaubert koji se zahvalio na Pozivu, čestitao svim budućim zaposlenicama i zaposleniku te im poželio kvalitetan i uspješan rad.

Nakon uvodnih riječi program Zaželi, strateški okvir i projekt je predstavila voditeljica Nikolina Jureković.

Opći cilj projekta je unaprijediti kvalitetu života kroz pružanje dugoročne i dostupne usluge potpore i podrške za starije mještane i OSI kako bi se prevenirala njihova institucionalizacija i povećala socijalna uključenost istih.

Specifični cilj je osigurati potporu i podršku kroz pomoć u kući za 90 starijih mještana na području BPŽ.

Projekt će trajati do 9. travnja 2027. godine. Sve pripremne radnje su obavljene i pružateljice usluge počinju raditi 1. lipnja 2024. godine.

Važno je naglasiti kako je Javni poziv za pripadnike/ice ciljnih skupina otvoren, stoga pozivamo sve potencijalne korisnike i korisnice s područja 10 jedinica lokalne samouprave u novogradiškom okruženju da se slobodno i dalje prijavljuju, kako bi bili uvršteni na listu čekanja.

Projekt će pridonijeti ostvarenju horizontalnih načela za mjeru podizanje svijesti za suzbijanje svih oblika diskriminacije prije svega poštivanjem načela iz Povelje EU o ljudskim pravima i Konvencije UN-a o pravima OSI koja se odnose na očuvanje ljudskog dostojanstva, poštivanjem njegovih sloboda, jednake mogućnosti, nediskriminacija, pristupačnost. Uslugom pomoći u kući pružit će se potrebna potpora i podrška onim najosjetljivijim skupinama, a to su stariji i OSI čime će se utjecati na povećanje kvalitete njihova života. Pružanjem pomoći u svakodnevnim aktivnostima povećat će se njihova socijalna uključenost, a podjelom higijenskih potrepština, osigurat će im se dostojanstven i ugodan život.

Projektne aktivnosti možete pratiti na mrežnoj, odnosno Facebook stranici projekta.