Naslovnica NAJAVE SVJETSKE SILE I NACIJE – IZLOŽBA KONI JORDANA VEČARAS u GRADSKOM MUZEJU

SVJETSKE SILE I NACIJE – IZLOŽBA KONI JORDANA VEČARAS u GRADSKOM MUZEJU

111
0
Podijeli objavu

GRADSKI MUZEJ NG u 19 sati

Pred nama se nalaze djela iz serije Svjetske sile i nacije, nastale 2018. i 2019. godine. Za početak, u fokus bih prizvao i na neki način prokazao sam naslov. Središnja riječ sila  flankirana je riječima kojima lako možemo prilijepiti termin sustav. Bilo nacionalni ili svjetski, sustavi počesto za pojedinca nemaju sluha. Obavijen svojevrsnom mistifikacijom, odnos između pojedinca i sustava nalik je igri mačke i miša koji se vrte ukrug. Formira li pojedinac sustav ili obratno, sustav formira pojedinca? Neki pojedinci nastoje se odmaknuti od tog (začaranog) kruga ne bi li ga sebi objasnili kroz riječ, zvuk ili sliku da bi ga zatim drugima prezentirali i moguće ih potaknuli na promišljanje o istome.

Koni se koristi slikom koju gradi bojom, točkom, mrljom, linijom. I on, uvjetno rečeno, primjenjuje silu jer spaja ono što je u likovnoj umjetnosti rijetko spojivo: apstrakciju i figuraciju. Ne radi to iz kakve podmuklosti ili zbog kršenja pravila radi samog kršenja i izazivanja šoka kod gledatelja (stručnih i inih). Njegovo korištenje zabranjenih sredstava pokušaj je portretiranja spomenutih sustava, a moguće i samoga sebe. Nedvosmisleno korištenje prikaza oružja (aviona, pištolja…) u više ili manje logičnim odnosima prepoznatljivi su motivi koji asociraju na moć i silu. Uz njih autor gradi sliku slojevito onim od šire publike možda slabije prihvaćenim ili ako baš hoćemo nejasnim, a opet toliko jakim apstraktnim elementima. Ti elementi, bilo da se radi o polokovskomprolijevanju boje ili pak gestualnom potezu kista ili često spreja, svojom ekspresivnošću upotpunjuju priču o kaotičnom stanju kako unutar velikih sustava tako i unutar pojedinca. Svakako je važno ukazati i na element uličnih grafita kojima Koni upotpunjuje svoje radove. Ta često neukusna praksa masovno je povezana sa društvom i nije slučajno zastupljena na njegovim slikama. Upravo taj anarhični prizvuk koji je utkan u grafit nije ništa drugo nego vrisak ili vapaj pojedinca da ga se čuje.

Svojevrsni nered donosi prizvuk počela ljudskog izražavanja koji nalazimo još u špiljskim crtežima, ali i u početnoj fazi ljudskog (dječjeg) izražavanja. Nameće se pitanje jesmo li kao odrasli uopće odmakli od spomenutih počela i dičimo li se opravdano napredcima kojima se klanjamo ili smo i dalje vjerni šabloniziranom ponavljanju ustaljenih praksi, igri mačke i miša.

Miroslav Pišonić

Biografija:

Koni Jordan rođen je 5. ožujka 1977. godine u Stuttgartu, SR Njemačka. Završio je Johannes Gutenberg Schule u Stuttgartu i Akademie fur Neue Medien u Ludwigsburgu. Živi i radi u Švicarskoj i Hrvatskoj, a zadnjih pet godina posvetio se isključivo umjetnosti.